Amnesty International va prezenta un raport privind discriminarea în Moldova

Embed:

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International va prezenta, astăzi, un raport privind discriminarea în Republica Moldova. Studiul, întitulat „Drumul spre egalitate”, va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă.

Anterior, un raport privind discriminarea în Republica Moldova a fost realizat de asociaţia Promo Lex. Studiul, efectuat în perioada septembrie 2010 - martie 2012, a demonstrat că cele mai multe cazuri de rele tratamente sunt cele bazate pe discriminare de gen. În 90 la sută din cazuri victimele sunt femei. În raport se regăsesc şi cazuri de rele tratamente pe motiv de discriminare la adresa reprezentanţilor minorităţilor sexuale, a reprezentanţilor altor confesiuni religioase decât cea majoritară, precum şi la adresa persoanelor cu dizabilităţi şi a reprezentanţilor diferitor etnii.

Totodată, un raport special al ONU, prezentat la începutul acestui an, a arătat că în Moldova nu sunt respectate pe deplin drepturile minorităţilor religioase. Potrivit experţilor ONU, Legea privind cultele religioase privilegiază Biserica Ortodoxă.

În Republica Moldova, Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse a fost votată la sfârşitul lunii mai şi va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2013. Documentul a fost aprobat după lungi controverse, proteste şi mai multe modificări. Legea prevede egalitatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, dar nu permite căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex. Nu este acceptată nici adoptarea copiilor de către aceste persoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu