Amnesty International: În Irak, atacurile asupra civililor şi tortura sunt la ordinea zilei

Embed:

La 10 ani după căderea regimului lui Saddam Hussein, abuzurile asupra oamenilor din Irak continuă. Deşi populaţia se bucură de mai multe libertăţi decât în trecut, situaţia privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului nu s-a schimbat. Cel puţin asta arată un nou raport al Amnesty International.

Potrivit organizaţiei, atacurile asupra civililor, torturarea deţinuţilor şi procesele inechitabile sunt la ordinea de zi în această ţară. În raport se arată că forţele guvernamentale nu ezită să aplice tortura în penitenciare, în special, celor suspectaţi de comiterea unor acţiuni teroriste. Deţinuţii sunt obligaţi să mărturisească crime pe care nu le-au comis, iar instanţele îi condamnă la ani grei de închisoare fără a investiga acuzaţiile de tortură.

Potrivit Amnesty International, în Irak pedepsele cu moartea sunt aplicate extrem de des. Doar anul trecut, 129 de irakieni au fost executaţi prin spânzurare.

Conflictele interconfesionale reprezintă o altă problemă a autorităţilor de la Bagdad. Populaţia sunnită acuză Guvernul de discriminare, motiv pentru care recurg la atacuri asupra oficialilor irakieni, dar şi asupra civililor şiiţi.

În cei 10 ani de la invazia forţelor internaţionale, violenţele au scăzut semnificativ în Irak, însă atacurile asupra civililor şi asupra forţelor de securitate persistă. Ultimele trupe americane s-au retras din Irak la sfârşitul anului 2011.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu