Amnesty International: Cel puţin doi oameni au murit în urma violenţelor din Turcia

Embed:

Violenţele din Turcia au făcut cel puţin doi morţi. Despre asta a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, însă informaţiile nu au fost confirmate de autorităţile turce. Noaptea trecută, zeci de mii de manifestanţi au continuat să provoace dezordini de proporţii în mai multe oraşe. Oamenii legii au arestat peste 900 de manifestanţi.

Străzile din Istanbul păreau mai liniştite decât acum două zile. Asta, după ce poliţia s-a retras din pricipala piaţă din oraş, pentru ca oamenii să protesteze în voie faţă de planul guvernului de a reamenaja un parc. Totuşi, la căderea nopţii, manifestanţii s-au dezlănţuit şi au început să dea foc la maşini, să distrugă buldozere şi localuri.

Aceleaşi imagini şi în capitala Ankara, unde protestatari au aruncat cu pietre şi au provocat incendii. Şi în Izmir, ciocnirile între demonstranţi şi poliţişti nu au putut fi evitate.

În total peste 1.000 de oameni au fost răniţi. Forţa cu care a răspuns poliţia a trezit nemulţumirea Statelor Unite, Uniunii Europene şi a grupurilor pentru drepturile internaţionale. În ciuda revoltelor, premierul turc spune că nu va renunţa la controversatul proiect.

"Le cer protestatarilor să pună capăt imediat acestor acţiuni violente, astfel încât localnicii, turiştii şi proprietarii de magazine să nu fie răniţi", a declarat premierul Turciei.

Protestele au izbucnit la începutul săptămânii, iar motivul este decizia autorităţilor de a construi un centru comercial şi mai multe blocuri într-un parc din Istanbul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu