Amintiri despre 6 aprilie 2009: A fost o explozie a tinerilor

Embed:

Pe 6 aprilie 2009, mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ghenadie Brega, unul din organizatorii acelor evenimente, susţine că victoria comuniştilor a creat o adevărată explozie în rândul tinerilor, şi astfel a fost posibilă mobilizarea a peste 10 mii de oameni în centrul Capitalei.

Activistul asociaţiei Hyde Park spune că toată lumea era nemulţumită în acea perioadă.

"În acea dimineaţă am reuşit să sunăm câţiva dintre membrii Hyde Park şi mai mulţi tineri din afara organizaţiei noastre şi am pus la cale protestul de seară. Nemulţumită toată lumea era de declaraţia pe care a făcut-o Voronin care a spus că noi nu avem nevoie să facem coaliţie, noi o să mergem direct să alegem şi preşedintele şi Guvernul, atunci practic a fost o explozie", îşi aminteşte activistul.

Brega povesteşte că, în seara de 6 aprilie, la protest au venit şi politicieni.

"Au venit politicieni, dar au ţinut un discurs comod, obişnuit cu cetăţenii, au fost parte din protest. Noi de fapt am ieşit în stradă nemulţumiţi de ceea ce a fost 8 ani de zile, de cenzura din ţară. Prezenţa politicienilor era parte din peisaj", a mai Ghenadie Brega.

De acea seară îşi amintesc cu emoţie şi foştii membri ai Comisiei Electorale Centrale, care erau păziţi în birouri de poliţişti.

"A parvenit între timp şi organele de forţă pentru a ne proteja. Din informaţia pe care noi o veam, aceşti tineri aveau intenţia să pătrundă în încăperi şi să distrugă procesele verbale ale scrutinului, ceea ce ar fi dus la invalidarea alegerilor", a menţionat fostul membru al CEC Pavel Midrigan.

Reprezentantul PCRM la CEC îşi aminteşte că euforia rezultatele alegerilor în scurt timp a trecut într-o îngrijorare maximă.

"Am avut rezultate frumoase la alegeri. Imediat după conferinţa de presă şi breifingul de la CEC în rândul jurnaliştilor, a tinerilor afost o dezamăgire totală", a explicat deputatul Sergiu Sârbu.

În seara de 6 aprilie 2009, tinerii au fost mobilizaţi prin intermediul reţelelor de socializare.

În seara de 6 aprilie 2009, tinerii au fost mobilizaţi prin intermediul reţelelor de socializare. Ulterior, protestul a fost denumit "Revoluţia Twitter".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu