Americanii vor mânca somon modificat genetic, începând cu anul viitor

Americanii vor mânca somon modificat genetic, începând cu anul viitor. Administraţia federală pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite a dat acordul pentru acest proiect controversat, care a stârnit îngrijorare în societate.

Într-o pescărie din statul american Indiana se dezvoltă mii se ouă de somon modificate genetic, în containere uriaşe speciale. Ce-i drept, cu o viteză mult mai mare, decât cea normală. Icrele fac parte dintr-o specie de somon preluată din Oceanul Atlantic, căreia i s-a adăugat ADN-ul altor specii de peşti.

"Diferenţa se face simţită în momentul în care luăm peştele, care de obicei este transferat în cuşti, dar continuăm procesul în containere în care avem un sistem ce curăţă şi reciclează apa. Avem filtre operate mecanic prin care înlăturăm dioxidul de carbon din apă şi îl înlocuim cu oxigen”, a spus Pete Bowyer, managerul pescăriei.

Pe de altă parte însă oamenii de ştiinţă susţin că această inovaţie nu are niciun viitor.

“Conservarea somonului în general nu este o industrie durabilă. Este un pește carnivor şi e nevoie de aproximativ cinci kilograme de pești sălbatici drept hrană pentru a produce un kilogram de somon. Este ca și cum a-i creşte tigrii în mare”, a spus David Willer, cercetător Universitatea din Cambridge.

Începând cu anul viitor, primii somoni modificaţi genetic vor fi vânduţi restaurantelor şi magazinelor din Statele Unite. Legea nu obligă patronii să informeze clienţii cu privire la condiţiile de creştere a peştelui.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu