Americanii îl comemorează pe pastorul și activistul Martin Luther King

Embed:

Americanii îl comemorează astăzi pe pastorul și activistul Martin Luther King, care a fost asasinat cu exact 50 de ani în urmă, în orașul Memphis. Cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare, el a schimbat fața Statelor Unite ale Americii, contribuind decisiv la eliminarea segregației rasiale nu doar în peste ocean, dar și în lume.

Martin Luther King s-a născut în 1929, în Atlanta, Georgia, în familia unui pastor baptist. În 1955, organizează cel mai important protest de până atunci al afro-americanilor - boicotul transportului public din Alabama, o mişcare împotriva obligației de a călători pe scaunele din spatele autobuzelor.

Fiind un militant pașnic, Martin Luther King și-a câștigat respectul societății americane și a adunat sute de mii de susținători în jurul său.

În 1963, pastorul american își adună simpatizanții și pleacă la Washington, pentru a cere recunoașterea drepturilor americanilor de culoare.

Popularitatea sa i-a obligat pe liderii americani de atunci să îl asculte, iar în 1964 președintele Lyndon Johnson a promulgat legea prin care era eliminată orice formă de discriminare rasială pe teritoriul Statelor Unite. Pentru meritele sale, Martin Luther King a primit în același an Premiul Nobel pentru Pace. Patru ani mai târziu, el a fost asasinat de un fost deținut, la doar câteva ore după un discurs. El fusese informat că se pregătește o tentativă de asasinare asupra lui.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu