Americanii au creat o foto-cameră ce poate surprinde viteza luminii (VIDEO)

Embed:

Cercetătorii de la universitatea americană MIT au creat o cameră ce poate înregistra 3 miliarde de frame-uri (cadre) pe secundă. Viteza de operare este atât de mare încât permite surprinderea propagării luminii. Dispozitivul a fost creat de un grupul Media Lab Camera Culture de la MIT, sub coordonarea Catedrei de Chimie a universităţii, scrie rtv.net.

În principiu, sistemul camerei foloseşte pulsuri laser într-un mod similar bliţului, dar cu funcţie de declanşare a capturării cadrelor. Declanşarea şi surprinderea imaginii se face în a miliarda parte dintr-o secundă.

Cei de la MIT au denumit sistemul acestui special aparat de fotografiat femto-fotograf (femto este o unitate de măsură ce indică o parte de 10 la puterea minus 15 dintr-un întreg, termen derivat din numeralul danez "femten" - cinsprezece).

"Bliţul" este un laser din titan safir ce emite pulsuri la fiecare 13 nanosecunde. Oamenii de ştiinţă folosesc un complex sistem de oglinzi pentru a fi capabili să surprindă o perspectivă în mişcare a obiectelor urmărite.

Un complex sistem de oglinzi "ajută" camera să se orienteze către diferite părţi ale obiectului şi să captureze filmul mişcării obiectelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu