AMENZI USTURĂTOARE pentru persoanele care vor face APELURI FALSE la serviciul 112

Embed:

Cei care fac glume la 112 se vor alege cu amenzi duble. Potrivit noilor modificări, din decembrie, sancţiunile pentru alerte false vor fi de 3000 de lei. Schimbarea a fost făcută după ce timp de nouă luni de la lansarea serviciului unic de urgenţă, aproape 70 la sută din apeluri au fost nejustificate. 

"- Aveţi o urgenţă vorbiţi vă rog. - Acesta a fost la noi un apel mut spre exemplu. "

Zilnic, operatorii de la 112 primesc apeluri de la zeci de peroane care anunţă informaţii false, fac abuz sau formează involuntar numărul.

"De obicei apelul false se simte din comunicare. După tonalitate, după faptul cum e percepe, cum el simte toate trăirile. Au fost cazuri când tac", a declarat Dorina Ceban, operator la serviciul de urgenţă 112.

"Sunt cazuri când de pe un număr de telefon abuzează sau sună la numărul unic 112, 15-20 de ori pe zi. Este apel abuziv persoana poate să ne cânte sau ne pune muzică, poate să vorbească indecent. Sunt multe cazuri când copilaşii stau la ore formează numărul 112, se aude cum profesorul le explică ceva", a menționat Carolina Sclifos, şef direcţie preluarea apelurilor 112.

Potrivit datelor Centrului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în primele nouă luni ale anului au fost înregistrate peste 6000 de cazuri în care doctorii de pe ambulanţă nu au găsit pacientul la locul chemării, iar de 3000 de ori a fost anulată solicitarea, deşi echipa de medici era deja în drum. Datele mai arată că în aproape 900 de cazuri a fost vorba de chemări false. 

Natalia Panco lucrează cardiolog pe ambulanţă de nouă ani. Doctorul spune că solicitările false sunt un pericol în primul rând pentru pacienţii care chiar au nevoie urgentă de ajutor.

"O fată s-a certat cu prietenul şi l-a sunat să îl anunţe că şi-a tăiat vinele. Băiatul a verificat informaţia şi a sunat la 112. Când am ajuns la faţa locului am văzut că fata nu avea nevoie de ajutor, ea făcea baie. De multe ori mergem la chemări şi oamenii refuză consultaţiile", a declarat Natalia Panco, medic cardiolog de urgenţă.

Potrivit poliţiei cel mai des fac glume adolescenţii. Pentru a-i disciplina pe tineri să nu sune la seviciile de urgenţă nejustificat, în ţară sunt organizate mai multe campanii de informare.

"În cazul când apelul fals este făcut din alt loc decât cel declarat de urgenţă se întreprind măsuri de verificare speciale cu metode tehnologice care ulterior persoanele sunt stabilite şi trase la răspundere."

De la începutul anului, 581 de persoane s-au ales cu amenzi de până la 1500 de lei, pentru că au făcut apeluri false la serviciul 112.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu