AMENZI DE CINCI ORI MAI MARI pentru şoferii care nu vor acorda prioritate cicliştilor sau pietonilor

Embed:

Şoferii care nu vor acorda prioritate cicliştilor sau pietonilor se vor alege cu amenzi de cinci ori mari. Dacă legislaţia din prezent prevede pentru această încălcare o amendă de până la 300 de lei, pe viitor conducătorii auto ar putea plăti până la 1.500 de lei. Iniţiativa vine din partea Inspectoratul Naţional de Patrulare şi urmează să fie trimisă Executivului spre aprobare.

Cicliştii din Capitală, deseori aleg să se plimbe prin parcuri pentru că unii şoferi sunt agresivi şi le pun viaţa în pericol.

Un bărbat a povestit că în timp ce mergea cu bicicleta pe carosabil, un conducător auto i-a tăiat calea: "Mergi înainte şi el clacsonează, nu înţelege că ţi-i greu să mergi în deal şi poate mergi mai încet şi el îţi spune "Dă-te într-o parte, ce faci pe drum".

Între timp, alţi amatori de curse speră ca odată cu majorarea amenzii va creşte şi respectul şoferilor faţă de ei:

"Este siguranţa biciclistului şi trebuie să fie mai responsabili şoferii. Eu singur sunt şofer şi îmi dau seama că cel de pe bicicletă este în dezavantaj".

"Eu permanent merg la lucru spre Agrară cu bicicleta şi acolo e foarte complicat. Trebuie să fie în primul rând educaţi, apoi amendaţi".

"Dacă văd că persoana merge cu viteză mai bine eu mă opresc, sănătatea e mai principală".

"Biciclistul este mai vulnerabil în trafic".

Potrivit proiectului de lege, dacă şoferul va săvârşi contravenţia repetat, va fi sancţionat cu amendă de până la 3.000 de lei.

Chiar şi aşa, conducătorii auto salută această iniţiativă şi spun că atât bicicliştii cât şi pietonii au prioritate în trafic:

"Lasă să se facă ordine peste tot! Dacă biciclistul traversează regulamentar, eu sunt obligat să-i acord prioritate".

"Şi mai mult trebuie. Multe accidente se întâmplă din această cauză. Când trec pe trecerea de pietoni, trebuie să le dai voie".

"Foarte bună idee. Trebuie de acordat prioritate bicicliştilor".

"Dacă ei circulă regulamentar, lor li se cedează".

Autorii proiectului spun că înăsprirea drastică a sancţiunilor este condiționată de numărul îngrijorător al accidentelor rutiere cu tamponarea pietonilor şi a bicicliştilor.

"Ca să disciplinăm conducătorii auto pe acest segment se impune majorarea acestor amenzi. Această acţiune va fi desfăşurată de către agenţii de patrulare, în cazul observaţiei directe sau în cazul când vom fi sesizaţi fie de pietoni, fie de biciclişti", a precizat Pavel Apostol, şef-interimar al serviciului relaţii cu publicul INP.

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, pe parcursul anului 2017, peste 200 de vieţi au fost spulberate pe şosea. De asemenea, aproape 2.600 de oameni au fost răniţi în accidente rutiere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu