AMENZI de 10 MILIOANE DE LEI pentru fumătorii care şi-au aprins ţigările în locuri interzise

Embed:

Statul a câştigat aproximativ 10 milioane de lei pe seama fumătorilor care şi-au aprins ţigările în locuri interzise. Amenzile pentru încălcarea Legii antifumat au fost aplicate în perioada ianuarie-septembrie. Autorităţile susţin că numărul sancţiunilor este în continuă creştere.

"Cazurile documentate, ceea ce ţine de fumatul în spaţiile deschise, în parcurile de distracţii, terenurile de joacă, respectiv staţiile de aşteptare, în unităţile de transport, în special acolo unde sunt copii, acestea constituie peste 9 171 de cazuri", a declarat şeful Direcţiei Securitate Publică a IGP, Marin Maxian.

Aproape fiecare a zecea amendă a fost aplicată în Chişinău.

"Cele mai multe încălcări a legii cu privire la controlul tutunului au fost constatate în unităţile de alimentaţie publică, fumatul persoanelor fizice în locuri interzise. Foarte multe sesizări au fost de la populaţie referitor la fumatul pe scările blocurilor locative, la balcoanele comune", a declarat şeful adjunct al CSP Chişinău, Eudochia Tcaci.

Mulţi agenţi economici nu se conformează legislaţiei nici după ce au fost sancţionaţi.

"Sunt mai mult baruri, cluburi de noapte şi asta este de înţeles, pentru că această lege nu este în favoarea acestor localuri şi în general a întregii pieţi", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi. 

Medicii atenţionează că fumatul rămâne al doilea cel mai mare factor de risc pentru decesul precoce și pentru invaliditate.

"Nu există fumat nepericulos, suferă absolut toate părţile corpului. Are influenţă asupra sistemului cardio-vascular, asupra sistemului pulmonar, tuberculoza s-a constatat că este în corelaţie directă cu fumatul tutunului", a declarat reprezentantul Dispensarului Narcologic, Aliona Ovcearenco.

De la începutul anului, la linia verde destinată consilierii fumătorilor au apelat 160 de persoane.

"Cel mai frecvent ne telefonează fumătorii înrăiţi, care au avut mai multe încercări de a renunţa la fumat. Pentru că atunci când au început să fumeze, încă nu conştientizează careva consecinţe", a declarat psihologul de la Dispensarul de Narcologie, Victor Ianovschi.

Pentru a sensibiliza cetăţenii privind riscurile consumului de tutunului, anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua Naţională de Renunțare la Fumat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu