Ameninţaţi de inundaţii nistrene. Autorităţile privesc neputincioase

Embed:

Localnicii din satul Pârâta, raionul Dubăsari, ar putea rămâne fără gospodării în cazul unor inundații. Digurile de protecție ridicate în apropierea râului Nistru cedează pe an ce trece și trebuie reparate urgent.

Autoritățile locale au bani doar pentru întărirea digurilor. Iar oamenii se tem pentru vieților lor și spun că apele i-ar putea lăsa, în orice moment, fără tot ce au agonisit o viață întreagă.   

Casa lui Grigore Vornicescu poate fi inundată în totalitate dacă nivelul apei în râul Nistru va crește: "Dacă se sparge digul de la Nistru și vine apa aici, poate să intre în beci, să răzmoaie fundamentul. Dacă se întâmplă, Doamne ferește, bineînțeles mi-i frică, rămânem fără casă și fără nimic."

În aceeași situație sunt și alți localnici.

În cazul unor inundații, satul Pârâta riscă să fie înghițit de ape, spun autoritățile locale. Digul de protecție nu a fost reparat de mai bine de 30 de ani.

"Este nevoie de urgență ca digul, care nu a fost reparat capital de când a fost construit, să fie întărit. De la Biroul de Reintegrare au fost alocați 600.000 de lei pentru întărirea digului Pârâta - Doroțcaia. Este foarte puțin, totuși este o pornire, o mișcare", a opinat primarul satului Pârâta Iurie Soltan. 

Potrivit arhitectului șef al raionului Dubăsari, Gheorghe Morarenco, banii ajung doar pentru a începe lucrările de consolidare: "Aici vor fi lucrări de betonare și lucrări de terasament. Adică va fi și pământ, lut și beton."

Dacă apele vor trece peste dig, Direcția Situații Excepționale din Dubăsari nu are suficientă tehnică pentru intervenție.

"Nu este numărul chiar suficient a aceleiași tehnici, excavatoare, buldozere, în caz de necesitate de a ridica un dig", a precizat şeful Direcţiei Sergiu Gatman. 

Pentru reparația capitală a digului de protecție din satele Pârâta și Doroțcaia, este nevoie de aproximativ 10.000.000 de lei.

  

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu