''Ambulanţa refuză să vină, iar femeile nasc acasă''. Povestea oamenilor dintr-un sat uitat de lume

Embed:

În satul Țapoc, din raionul Fălești, nu există un centru de sănătate de mai bine de două decenii. Oamenii spun că sunt nevoiți să meargă săptămânal în satul vecin pentru o consultație.

Acum câțiva ani, Nicolae Cucereavîi a suferit un atac cerebral. Pentru că bărbatul are nevoie de supraveghere medicală, soția acestuia a învățat să-l îngrijească singură.
 
"Aici nu avem niciun medic și trebuie să mergem la Fălești. Ca să ajungem până la Fălești, trebuie să parcurgem 35 de kilometri. Această distanță este prea mare pentru el", spune femeia.

Localnicii spun că drumurile sunt într-o stare proastă, iar, din această cauză, ambulanța refuză să vină în sat:

"Ambulanța de la Bălți nu vrea să vină pentru că drumurile sunt foarte rele. Iar de la Fălești până ajunge trebuie să așteptăm foarte mult timp".

"Pe vremuri, aici era centru medical, erau medici, asistenți medicali, când era Uniunea Sovietică, dar după ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, s-a terminat totul."

"Oamenii care au mașini ne duc la Bălți. Dar așa putem să murim aici. Femeile nasc acasă. Aici nici drum nu este, nimic. Nici magazin nu avem, nimic."

"Dacă se întâmplă ceva, ducem copiii cu mașina până la Bălți, pentru că aici nimeni nu vine. Nici grădiniță nu avem. În fiecare zi trebuie să mergem cu copiii până la în vârful dealului pentru că autobuzul nu coboară, din cauza drumului rău."

Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate din satul vecin, Glinjeni, în  Țapoc, este imposibil să fie înfiinţat un centru medical din lipsă de resurse financiare.
 
"Noi suntem doi, dar după numărul de populație, minimum ar trebui să fim patru. Noi am trecut la autofinanțare. Aceste cheltuieli care se fac pentru populația asta unde sunt localități cu 100 și ceva de oameni, 200 de oameni. Și având acei bani pe care ni i-a dat nouă Ministerul, Compania de Asigurări, conform numărului de populație, nu este convenabil", a comentat Parascovia Postolachi, şefa Centrului de Sănătate din Glinjeni.

În satul Țapoc, raionul Fălești, locuiesc aproximativ 140 de oameni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu