Ambrozia, duşmanul nr. 1 al persoanelor alergice. Polenul plantei duce la complicaţii severe

Embed:

Pare a fi o plantă obişnuită, dar e destul de periculoasă. Ambrozia atacă culturile agricole şi le dă mari bătăi de cap persoanelor alergice.

Vadim Brînzaniuc, şeful Direcţiei relaţii publice a Primăriei municipale, se confruntă încă de anul trecut cu o alergie provocată de această buruiană.

La început a crezut că e o simplă răceală, dar când a văzut că nici antibioticele nu-l ajută, a făcut investigaţii.

"Niciodată nu am ştiut ce înseamnă alergie. Anul trecut a fost primul sezon, anul acesta e al doilea sezon. Şi abia e începutul lunii august dar anul trecut a durat până la finele lunii octombrie", a declarat Vadim Brînzaniuc, şeful Direcţiei relaţii publice a Primăriei municipale.

În trecut nici nu ştia despre existenţa acestei plante.

"Marea majoritate nu cunosc. Unii cred că au luat anumite viroze, deoarece chiar puţin se cunoaşte, însă starea deloc nu e cea mai plăcută", a spus Brânzaniuc. 

O altă femeie spune că fiul ei are urmări grave din cauza ambroziei, după ce a stat o perioadă în vacanţă la bunici în sat:

"Anul trecut din cauza ambroziei s-a îmbolnăvit de astm. Respiră greu, are ochii roşii, strănută. Are toate simptomele unei alergii. El este la evidenţă la alergolog."

Oamenii spun că alergiile provocate de ambrozia sunt severe:

"Stare de rău şi e grea respiraţia. M-am adresat la doctor, am inhalator."

"Ochii, nasul se înfundă. Eu deja ştiu când se manifestă aşa, îi administrez anumite preparate care eu deja ştiu că sunt eficiente în combaterea alergiei."

Numărul celor care se adresează la medic este în creştere.

"Dacă pacientul s-a îmbolnăvit, bineînţeles că trebuie să se dreseze la medicului de familie sau medicului specialist alergolog", a declarat Tatiana Gorelco, şefa secţiei alergologie, IMC.

Deşi reprezentanţii ANSA au atenţionat de nenumărate ori în privinţa pericolului cauzat de această plantă, în majoritatea localităţilor nu se iau măsuri fitosanitare de combarete.

Specialiştii ne îndeamnă să nimicim planta.

În Moldova, ambrozia a apărut, pentru prima dată, în urmă cu aproape 20 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu