Ambasadorul Ucrainei la ONU: Rusia pregătește Crimeea pentru amplasarea de arme nucleare

Rusia continuă pregătirea infrastructurii militare din Crimeea pentru instalarea de arme nucleare, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, arătând că Moscova a dublat numărul trupelor sale din peninsula ucraineană anexată în martie 2014, relatează agenţia de presă Unian şi publicaţia "Segodnia", citate de Agerpres.

În acest sens, a afirmat Ielcenko, Rusia transferă trupe şi echipamente prin Marea Azov şi nu a renunţat la planul său de a obţine un coridor terestru dinspre Donbas (estul Ucrainei) în Crimeea.

"În Crimeea ocupată are loc o militarizare intensă. Rusia şi-a dublat forţele militare din peninsulă şi continuă pregătirea infrastructurii de aici pentru desfăşurarea de arme nucleare, modernizează inclusiv depozitele de muniţii nucleare din epoca sovietică", a declarat diplomatul ucrainean în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată Ucrainei.

În acelaşi timp, ambasadorul Ucrainei a atras atenţia asupra tensiunilor în creştere în jurul Mării Azov (situată între Crimeea şi teritoriul rus, în nordul Mării Negre, cu care comunică prin strâmtoarea Kerci), utilizată de Rusia drept o rută suplimentară pentru transferul de trupe şi echipamente în Crimeea.

Cu o zi în urmă, comandantul marinei ucrainene, Igor Voroncenko, declarase că există un risc de escaladare în regiunea Mării Azov, cu impact negativ asupra securităţii, comerţului şi navigaţiei, conform Interfax-Ukraina.

"Din punctul de vedere al armatei, situaţia din Marea Azov este foarte tensionată. După cum a precizat deja Serviciul de Stat pentru Frontieră, acolo se află aproximativ 120 de nave şi vedete (ruse), dar numai 36 au arme şi pot acţiona, iar 24 au suficient armament la bord", a declarat Voroncenko, indicând că Ucraina şi-a consolidat prezenţa în zonă printr-un grup de nave mici care poate îndeplini sarcini cu caracter militar.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat la 20 octombrie că va retrage Statele Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), deoarece Rusia a încălcat acordul. Tratatul INF a fost invocat adesea de președintele rus, Vladimir Putin, pentru a denunța "ilegalitatea" scutului antirachetă în România.

O retragere a Statelor Unite din tratatele de dezarmare cum este cel privind armele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) va duce "la o cursă a înarmării" şi la o situaţie "extrem de periculoasă", a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a denunţat decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) - un tratat privind controlul armelor care a permis să se pună capăt Războiului Rece - apreciind că aceasta va genera o nouă cursă a înarmării, ceea ce va creşte riscul unui conflict nuclear.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu