Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost UCIS de un terorist, la o expoziţie de artă din Turcia (FOTO/VIDEO)

(UPDATE 22:12) Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat telefonic cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov. Conversaţia telefonică a avut loc la iniţiativa lui Recep Tayyip Erdogan.

(UPDATE 22:04) Naţiunile Unite au condamnat atacul armat soldat cu moartea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, notează Agerpres.

(UPDATE 21:40) Consiliul Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus, a cerut crearea unei comisii speciale ruso-turce pentru anchetarea asasinării ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov. Cazul a fost preluat deja de Comisia rusă pentru investigaţii, informează site-ul agenţiei Interfax. Surse parlamentare ruse citate de Interfax şi Agerpres au denunţat lipsa măsurilor de securitate eficiente în Turcia. Surse diplomatice ruse au vorbit chiar de o "gafă" a serviciilor de securitate turce.

(UPDATE 21:38) Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, transmiţând disponibilitatea Washingtonului de a ajuta Ankara şi Moscova în investigaţie, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Agerpres.

"Statele Unite condamnă asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov", a declarat John Kerry.

"Suntem pregătiţi să oferim asistenţă Rusiei şi Turciei în anchetarea acestui act abominabil, care este şi un atac contra dreptului tuturor diplomaţilor la siguranţă şi la reprezentarea în siguranţă a naţiunilor", a adăugat Kohn Kerry.

Şi Departamentul american al Apărării a condamnat atacul terorist.

(UPDATE 21:33) Soţia ambasadorului omorât a fost internată de urgenţă la spital, după ce a suferit un acces. Potrivit informaţiilor preliminare, ea se afla alături de soţ când acesta a decedat.

(UPDATE 21:28) Mama şi sora atacatorului au fost reţinute. Anterior, în locuinţa ucigaşului au avut loc percheziţii.

(UPDATE 21:12) Autorităţile turce evidenţiază faptul că atacul armat din această seară nu ar trebui să fie cauza deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. "Anume acesta a fost scopul atacatorului", a declarat prim-ministrul Turciei, Binali Yıldırım.

(UPDATE 21:19) Potrivit ministerului de interne din Turcia, cele trei persoane, rănite în urma atacului, sunt în afara pericolului. Una dintre victime a fost deja externată.

(UPDATE 20:50) Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse deschide dosar penal în legătură cu omorul cu tentă teroristă, a anunțat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov.

(UPDATE 20:33) Ministrul de externe din Rusia, Serghei Lavrov, a plecat de urgenţă în Turcia.

(UPDATE 20:29) Presa turcă a identificat personalitatea ucigașului. Numele acestuia este Mevlut Mert Altintas. Fostul poliţist a fost demis după ce a avut loc puciul eşuat din 15 iulie, notează mk.ru.

(UPDATE 20:15) Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara drept atac terorist și va pune chiar astăzi problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS, citată de Agerpres.

(UPDATE 20:13) Primarul oraşului Ankara a confirmat că ucigaşul era poliţist şi avea doar 22 de ani. Potrivit primarului, atacatorul ar putea fi susţinătorul lui Fethullah Gülen. PUBLIKA.MD aminteşte că, clericul musulman Fethullah Gülen a fost acuzat de Ankara că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia.

(UPDATE 20:03) Prezenţa ambasadorului Andrei Karlov la expoziţia de fotografii numităera anunţată de mai multă vreme, ceea ce înseamnă că atacul a putut fi plănuit, notează digi24.ro.

(UPDATE 19:56) Potrivit presei turce, ucigaşul ambasadorului a fost angajat al poliţiei din Ankara.

(UPDATE 19:41) Internauţii au tradus pe o reţea de socializare cuvintele pe care le striga atacatorul: "Noi murim în Aleppo, tu mori aici! Nu vom uita Aleppo! Nu vom uita Siria! Atâta timp cât ei sunt în siguranţă, noi nu suntem în siguranţă! Cei responsabili pentru asta vor fi pedepsiţi!".

(UPDATE 19:35) Turcia asigură că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. Atacul a fost identificat drept act de terorism.

(UPDATE 19:26) Primarul oraşului Ankara a declarat că scopul omorului a fost deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia.

(UPDATE 19:24) În vârstă de 62 de ani, Andrei Karlov a fost grav rănit şi a murit la spital. Informaţia a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Moscova. 

(UPDATE 19:22) Potrivit politologului rus, Alexei Makarkin, "atacul dat a fost o răzbunare pentru Aleppo".

(UPDATE 19:20) Situaţia în preajma locului unde a fost produs atacul, în acest moment:

(UPDATE 19:16) Potrivit presei turce, alte trei persoane au fost rănite, iar forțele de ordine l-au împușcat pe atacator.

(UPDATE 19:11) Andrei Karlov a murit la spital.

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, ar fi fost victima unui atac armat, scrie presa turcă. Acesta ar fi fost rănit, la inaugurarea unei expoziții de la un centru de artă din capitala Turciei. 

Karlov a fost internat de urgență la spital și se află în stare gravă.

Potrivit presei din Turcia, un bărbat înarmat l-a atacat pe diplomat chiar în momentul în care ținea un discurs. Oficialul a fost împuşcat în spate.

Atacul ar fi fost organizat de către radicalii islamiști din țară. Ambasada Rusiei la Ankara încă nu a comentat, deocamdată acest caz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu