Ambasadorul Rusiei din România susţine federalizarea Republicii Moldova

Embed:

Ambasadorul Federaţiei Ruse din România, Valeri Kuzmin, susţine ideea federalizării Republicii Moldova. Acesta a declarat că în lume există mai multe state federale. Potrivit Agerpres, exemplele invocate de diplomatul rus sunt Statele Unite, Republica Federală Germania, India, Federaţia Rusă sau Malaezia. 

Totuşi, Kuzmin, care a condus anterior, timp de cinci ani, misiunea diplomatică a Rusiei în ţara noastră, realizează faptul că poftele Kremlinului nu pot fi implementate cu uşurinţă. Decizia finală depinde de Parlamentul de la Chişinău, de Curtea Constituţională şi de poporul moldovean. Postul nostru de televiziune a difuzat imagini în exclusivitate cu preşedintele Igor Dodon, în care îi dictează vicepreşedintelui Partidului Democrat, Serghei Iaralov, planul de federalizare a Republicii Moldova, pe care l-a negociat cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Vicepreşedintele PDM s-a opus federalizării ţării şi a încercat să-l convingă pe Igor Dodon că acest lucru nici măcar lui nu-i va aduce foloase.

CITEŞTE ŞI: PROBE VIDEO: IGOR DODON DICTEAZĂ PLANUL DE FEDERALIZARE A REPUBLICII MOLDOVA

DODON: Iată, formularea va fi următoarea: De a întreprinde măsuri comune privind reintegrarea ţării, în baza oferirii unui statut special pentru regiunea transnistreană, în componenţa Republicii Moldova, ceea ce va presupune atribuţiile lărgite în domeniul legislativ şi executiv. Asta mi-a dictat Kozak, când i-am spus  că noi nu putem să scriem cuvântul "federalizare".

IARALOV:  Eu aş scrie doar "statut special". 

DODON: Serioga, este principial." 

Lasă un comentariu