Ambasadorul României reiterează nevoia de accelerare a apropierii Republicii Moldova de UE

Embed:

Autorităţile moldovene trebuie să accelereze procesul de integrare europeană, în caz contrar, riscă să se confrunte cu tensiuni în societate. Şi asta deoarece implicarea forţelor din est este inevitabilă. Este opinia ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă, exprimată în cadrul emisiunii Fabrika: "E cazul să ne grăbim, situaţia regională impune atât Republicii Molodva, cât şi Europei să accelereze timpii.

Intrarea într-un raport mai strâns cu UE oferă şi garanţii de securitate Republicii Moldova. Europa este acel spaţiu unde ne vom simţi mai bine, acolo provocările vor fi mai puţin numeroase, sau dacă ele vor apărea vom şti cu ajutorul partenerilor să le răspundem mai repede şi mai eficient".

Invitatul permanent al emisiunii crede că apropierea rapidă de UE este posibilă doar dacă populaţia va susţine acest demers. "Nimeni nu va putea veni în apărarea Republicii Moldova, dacă decizia asta nu va fi luată în interior şi dacă solicitarea nu vine din interior. Dar dacă solicitarea vine şi lucrurile se clarifică, posibilitatea securizării Moldovei există", a spus Cristian Tabără.

Ambasadorul român s-a referit şi la declaraţiile acide ale vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a acuzat România de faptul că nu a permis avionului său să survoleze spaţiul aerian: "România nu a făcut nimic decât să respecte cu loialitate angajamentele pe care le-a luat. Decizii ale Consiliului European care vorbesc de interzicerea accesului pe teritoriul Uniunii Europene sau tranzitarea acestui teritoriu de către persoane care fac obiectul unor liste de sancţiuni definite de UE".

După ce, în data de 10 mai, România a închis spaţiul aerian pentru avionul delegaţiei Federaţiei Ruse care a participat la festivităţile de Ziua Victoriei de la Tiraspol, Dmitri Rogozin a ameninţat că, data viitoare, va zbura la bordul unui bombardier. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu