Ambasadorul României, Marius Lazurca: SMURD își va continua activitatea în Republica Moldova

Misiunea SMURD își va continua activitatea în Republica Moldova, iar gradul de solidaritate față de poporul român în aceste momente dureroase este incomparabil. Declarațiile au fost făcute, aseară, în cadrul emisiunii Fabrika de către ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Acesta a declarat că echipajul SMURD va acorda și în continuare ajutor țării noastre, însă, tragicul accident a schimbat definitiv natura existenței sale.

"SMURD-ul în Republica Moldova nu mai este același. Și discutați cu orice salvator, pompier din Republica Moldova și veți vedea impactul accidentului asupra lor. Această jertfă a schimbat dacă doriți, chiar natura existenței SMURD-ului în Republica Moldova", a spus ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

În cadrul emisiunii, ambasadorul a vorbit despre colaborarea experților din România și Moldova în cazul anchetei tragediei aviatice de la Haragîș.

"Există 2 părți ale anchetei. O anchetă penală care se desfășoară distinct în două dosare penale, unul deschis în România și unul deschis în Republica Moldova. Această anchetă penală se realizează într-adevăr de către o echipă mixtă, chiar dacă aceste probe vor fi utilizate în mod distinct de fiecare parte în dosarul din Republica Moldova și cel din România. Mai este o altă dimensiune, dacă vreți ancheta tehnică, investigația dimensiunii aeronautice a cestui accident. Și aici sigur, cuvântul echipei din România este mai greu decât al echipei din Republica Moldova pentru simplul motiv că în România există specialiști ai acestui tip de elicopter", a conchis Marius Lazurca.

Elicopterul SMURD a pornit spre Cahul joi, în jurul orei 13:00, pentru a prelua un pacient, care urma să fie transportat la Chişinău.

La ora 14 şi 13 minute, aparatul de zbor a dispărut de pe radare, iar apoi au apărut informaţii despre prăbuşirea lui în apropierea satului Haragîș, din raionul Cantemir.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu