Ambasadorul României la Chişinău, despre alegerile din toamnă, pericolul din Est şi îngrijorările Bucureştiului

Embed:

Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurca, este optimist şi crede că alegerile parlamentare din noiembrie vor avea un rezultat pe măsura aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, oficialul român consideră că embargourile impuse de Federaţia Rusă pot aduce şi beneficii agricultorilor din ţara noastră. Subiectele au fost dezbătute în cadrul emisiunii Fabrika.

"Mă aştept ca în această campanie electorală, care urmează să înceapă în Republica Moldova, să putem vedea noi, observatorii, şi cei chemaţi să voteze un dialog, o dezbatere cinstită, civilizată între diversele scenarii de dezvoltare a ţării pe care politicenii le fac cetăţenilor. Vom asista la o confruntarea dintre partidele pro-europene şi ofertele partidelor anti-europene, care vor prezenta cetăţenilor un alt model de integarare. Cetăţenii aşteaptă de la demnitari idei mult mai complexe. Sper că această perioadă electorală să fie una liniştită. Mă aştept ca elita politică de la Chişinău să dea dovadă de maturitate. Va fi o competiţie serioasă, dar trebuie să aibă loc un proces civilizat. Ne dorim şi după alegeri să avem parteneri, prieteni la Chişinău. Dorim ca proiectele începute să aibă finalitate oricare va fi compoziţia Coaliţiei după alegeri", a menţionat Lazurcă.

Întrebat despre pericolele din Est pentru Republica Moldova, în ajun de alegeri parlamentare, Marius Lazurca a declarat că nu poate fi pe deplin optimist în ceea ce priveşte siguranţa securităţii ţării noastre. "Aş vrea să spun că nu există pericole, dar îmi este teamă că nu pot. Nu am deplină siguranţă mai ales în această perioadă privind unele tulburări", a subliniat oficialul.

Totodată, ambasadorul României în Moldova a spus că embargoul impus de Federaţia Rusă "are într-un fel şi beneficii" pentru ţara noastră: "Agricultorii se vor occidentaliza şi vor fi un jucător important pe piaţa nu doar din est, ci şi pe cea occidentală. Fermierii moldoveni sunt harnici, isteţi şi deja fac paşi buni. Restricţiile impuse de Rusia sunt ca o armă cu dublu tăiş, deci ea poate lovi şi în cel care foloseşte această armă", a subliniat Lazurca.

În final, ambasadorul României la Chişinău a declarat că îngrijorările României pentru Moldova sunt acelea ca focarul crizei din Ucraina, sau anumite provocări din est să nu se apropie de ţara noastră. "Vrem ca pacea, armonia să continuie până la alegeri. Să aveţi parte de alegeri libere şi corecte", a punctat Marius Lazurca.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu