Ambasadorul Lazurcă: România pledează pentru majorarea cotei de export al merelor moldoveneşti în UE

"România intenţionează să majoreze cota de export a merelor din Republica Moldova, în cazul în care Federaţia Rusă va închide piaţa pentru producătorii moldoveni", a declarat în cadrul emisiunii Fabrika ambasadorul României, Marius Lazurcă.

"Toate indiciile par să arate că vom avea un an bun ca şi anul trecut unul rodnic, cu fructe şi legume bune, aşa cum le ştiu, dar şi în cantităţi mari, ele au nevoie de o piaţă tradiţională".

"E bine că este piaţa rusă, dar dacă exporturile de produse agricole moldoveneşti pe piaţa rusă vor întâmpina dificultăţi, ştim că aceasta ar putea produce probleme serioase Guvernului de la Chişinău", a spus şeful misiunii diplomatice a României la Chişinău.

 "Încercăm să găsim opţiuni alternative. Una din intenţiile României este să creştem cota de export alocată Republicii Moldova,când vine vorba de mere către UE prin Acordul de Liber Schimb. Aceasta este o măsură care va oferi Republicii Moldova o opţiune alternativă. Dacă se blocheză accesul la o piaţă, o altă piaţă se poate deschide", a mai declarat Marius Lazurcă.

În acelaşi timp, date statistice prezentate de publicaţia Adevărul, arată că anul trecut aproape două treimi din mărfurile moldoveneşti livrate în România sunt bunuri după prelucrare, precum fire, cabluri şi alte conductoare electrice izolate şi doar 20% sunt produse agroalimentare.
 
În lista produselor alimentare însă nu figurează merele, perele şi prunele moldoveneşti. La fel nu ajung peste Prut nici legumele din Republica Moldova. Motivul este unul la suprafaţă. Spre deosebire de Rusia, România taxează fructele şi legumele din Moldova şi respectiv acestea devin foarte scumpe şi nu mai sunt competitive.

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu