Ambalajele din plastic, PERICOL pentru sănătate. Cel mai TOXIC e cel în care se păstrează produsele lactate

În timp ce ecologiștii au declarat război pungilor din plastic și a fost adoptată chiar o lege care limitează folosirea lor, puțini sunt cei care cunosc riscurile utilizării recipientelor și ambalajele din plastic în care sunt păstrate băuturile şi alimentele. Cercetătorii au demonstrat că hrana consumată din astfel de ambalaje provoacă boli gastrointestinale sau hormonale şi cancer.

Magazinele din întreaga lume abundă de ambalaje din plastic. Există şapte tipuri de plastic şi e obligatorie indicarea tipului folosit. Totuşi, doar unele produse de import respectă legislaţia.

Cel mai toxic ambalaj este cel moale, în care se păstrează de regula, produsele lactate. Dacă sunt depozitate necorespunzător, la temperaturi ridicate sau direct sub soare, alimentele se contaminează cu substanţe nocive din ambalaj chiar şi în mai puţin de 24 de ore de la producere.

"Cel mai bine ar fi să evităm aceste tipuri de ambalaj", a precizat  Andrei Gogu, chimist.

Nici apa îmbuteliată nu e sigură, deoarece conţine particule din plastic, care contaminează lichidul cu metale grele și substanțe care dereglează sistemul endocrin. Plasticul de tipul PET trebuie folosit o singură dată, un recipient refolosit va acumula o cantitate mare de bacterii.

"Doza pe care o luăm este inofensivă, dar dacă o consumăm des, acesta poate reprezenta un pericol", a menţionat Andrei Gogu, chimist.

Şi paharele pentru cafea conţin plastic periculos. Atunci când se toarnă lichidul fierbinte, cafeaua dizolvă plasticul şi se contaminează cu substanțe chimice periculoase.

Moldovenii nu sunt îngrijoraţi şi tratează cu inconştienţă acest pericol:

"- Ştiţi că acest pahar din hârtie este toxic pentru organism? - Da, am citit, dar asta e, ce să facem dacă altă alternativă nu avem?".

"- Procuraţi alimente în plastic? - Da, pentru că asta e situaţia". 

Un studiu efectuat în Germania a demonstrat că 97 la sută dintre copii erau contaminaţi cu plastic. Experţii susţin că pe lângă plasticul ingerat din alimente, ne contaminăm cu particule toxice şi din aer, unde există compuşi toxici rezultaţi din arderea deşeurilor de plastic. Săptămânal înghițim cinci grame de plastic, echivalentul a două păhărele de unică folosinţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu