"Am salvat cetatea". Lucrările de renovare a fortăreţei de la Soroca sunt pe final (VIDEO)

Embed:

Peste aproximativ două luni, Cetatea Soroca va putea fi vizitată de turişti. De acest lucru ne asigură directorul obiectivului turistic. Potrivit lui, lucrările de renovare a fortăreţei sunt pe ultima sută de metri. Astfel, deschiderea oficială a ei a fost planificată pentru data de 19 mai, când este marcată Ziua Internaţională a Muzeelor. 

După aproape doi ani de muncă, Cetatea Soroca şi-a recăpătat aspectul de altădată. Turnul principal a fost restaurat din talpă. Muncitorilor le-a rămas să schimbe barele de protecţie din fier cu unele din lemn pentru ca fortăreaţa să-şi recapete aspectul autentic.

"Lucrările ca atare sunt deja spre final. Acoperişurile sunt ridicate, podeaua aproape terminată, se fac scările, la turnul de la intrare mai este puţin de lucru la paraclis. Parcul de amenajat un pic. Pot să zic că este gata în proporţie de 80 la sută", a explicat directorul cetăţii, Nicolae Bulat.

Cel mai mult s-a lucrat la întărirea pereţilor şi înlocuirea pietrei deteriorate:

"Mă mândresc că am lucrat aici. Mă mândresc că am lucrat la acoperişuri. Am ştiut cum se marinează draniţa. Am ştiut cum se prelucrează lemnul, cum se bate draniţa".

"Ne simţim destul de bine. Cu ajutorul lui Dumnezeu avem curaj la muncă".

Datorită aprecierii monedei europene, în vara anului trecut, bugetul proiectului s-a mărit cu aproape opt milioane de lei.

"Fluctuaţia euro ne-a permis să mai avem economii să câştigăm încă la opt milioane de lei moldoveneşti care ne-au permis cu învoirea specialiştilor de la UE să acoperim toate turnurile Cetăţii Soroca. Noi am făcut un lucru mare - am salvat cetatea parţial de umezeală"

Pentru restaurarea fortăreţii s-au cheltuit două milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană. O parte din bani a fost utilizată pentru reamenajarea parcului din zonă şi reconstrucţia drumului de acces spre cetate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu