Alpinismul, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO

Alpinismul, arta căţărării pe stânci şi vârfuri montane înalte, a fost înscris miercuri la Bogota în patrimoniul cultural imaterial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), informează AFP, citat de agerpres.ro.

Franţa, Italia şi Elveţia şi-au unit forţele pentru promovarea alpinismului, o practică cu o vechime de doar două secole, al cărei nume vine de la lanţul montan pe care cele trei ţări îl au în comun, Munţii Alpi, locul istoric al acestei activităţi.

Primele dovezi ale acestei practici datează din Antichitate. Francesco Petrarca a escaladat muntele Ventoux în jurul anului 1350, Antoine de Ville a cucerit vârful Aiguille în 1492 în numele regelui Carol al VII-lea al Franţei, iar naturalistul elveţian Conrad Gesner muntele Pilat Pilatus, în 1555.

Însă, actul fondator, dacă nu chiar certificatul de naştere al alpinismului, vine din anul 1786, odată cu ascensiunea pe Mont Blanc - cu plecare din Chamonix - efectuată de Jacques Balmat, colecţionar de cristale, alături de medicul Michel-Gabriel Paccard.

"Stilul alpin" reprezintă ascensiunile efectuate cu un minim de ajutor şi echipament, "din respect pentru mediul înconjurător şi oameni, cu etică", după cum subliniază Claude Gardien, ghid şi responsabil al misiunii franceze.

Reuniunea Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial al UNESCO are loc anul acesta la Bogota, în Columbia, şi se desfăşoară până pe 14 decembrie. Este pentru prima dată când această reuniune anuală are loc în America de Sud.

loading...

Lasă un comentariu