Alipirea Crimeei la Rusia şi securitatea Moldovei, evenimente de anvergură în această săptămână

Embed:

Vladimir Putin a semnat acordul de alipire a Crimeei la Federaţia Rusă, iar Sovietul Suprem de la Tiraspol a cerut Moscovei să examineze posibilitatea alipirii regiunii transnistrene. Sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat această săptămână.

Miercuri, la Moscova, Vladimir Putin, Dmitri Medvedev şi reprezentanţii nerecunoscutelor autorităţi din Crimeea au semnat acordul de alipire a peninsulei la Federaţia Rusă. Potrivit documentului, acest teritoriu va deveni subiect al Federaţiei Ruse cu drepturi depline de pe 1 ianuarie 2015.

După această decizie, reprezentanţii Sovietului suprem de la Tiraspol au trimis o scrisoare şefului Dumei de Stat prin care au cerut Moscovei să examineze posibilitatea alipirii regiunii transnistrene. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a plecat la Moscova, unde Guvernul Rusiei trebuia să discute despre problema transnistreană şi despre instituirea de către Ucraina a aşa-zisei "blocade" a regiunii separatiste. Potrivit presei, au avut loc doar simple consultări între prim-vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, şi Evgheni Şevciuk.

În contextul crizei din Ucraina, oficialii din Coaliţia de guvernare au decis să organizeze o şedinţă cu uşile închise. După audierile de vineri, deputaţii au ajuns la concluzia că securitatea Moldovei nu este în pericol, chiar dacă situaţia din regiune este marcată de tensiuni.

Miercuri, preşedintele României, Traian Băsescu, a avut o întrevedere la Iaşi cu şeful statului Nicolae Timofti. Şeful statului român a declarat că garanţia securităţii Moldovei este integrarea în Uniunea Europeană, iar România va insista ca ţara noastră să aibă, cât mai curând posibil, această perspectivă.

Tot în această săptămână, Moldova s-a alăturat Occidentului în decizia de a aplica sancţiuni foştilor oficiali ucraineni, care şi-au însuşit fonduri de stat şi au încălcat drepturile omului. Este vorba despre îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie. Republica Moldova nu a extins interdicţiile şi asupra demnitarilor ruşi.

Iar Consiliul European a aprobat decizia ca Moldova şi Georgia să semneze Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană cel târziu în luna iunie, mai repede decât a fost programat iniţial.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu