Alimente pe care să le consumi înainte de somn. Strategia pentru un somn neîntrerupt

Calitatea somnului este foarte importantă pentru sănătatea generală, deoarece reduce riscul apariţiei anumitor boli cronice, stimulează sistemul imunitar şi menţine creierul şi digestia sănătoase. Specialiştii recomandă în urma studiilor ca un adult să doarmă 7-9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, dar în prezent multe persoane se confruntă cu insomnii şi alte probleme legate de somn.

Pentru un somn bun şi odihnitor, există multe strategii, inclusiv aceea de a face anumite modificări în dieta de zi cu zi, deoarece există o serie de alimente caare au proprietăţi ce favorizează somnul.

“Alimentele pe care le consumăm şi substanţele nutritive pe care acestea le conţin, interferează (mai mult sau mai puţin) cu producţia hormonală şi reglarea endocrinei. Din punct de vedere biochimic, s-a demonstrat pe scară largă că unele molecule nutritive determină secreţia mediatorilor care favorizează somnul: melatonina şi serotonina. De fapt, alimentele pro-hipnice (care ajută somnul) aduc molecule precursoare şi favorizează sinteza melatoninei şi serotoninei”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Mai mult decât atât, specialistul în nutriţie ne spune şi ce anume ar trebui să mâncăm atunci când vrem să ne rezolvăm anumite probleme legate de somn.

„Alimente care conţin triptofan, un aminoacid esenţial ce stimulează producerea de melatonină şi serotonină. Este conţinut în lapte şi brânză, carne şi peşte, grâu integral, ouă, leguminoase, alune, alune, migdale, banane, avocado, ananas, spanac;

Alimente care conţin carbohidraţi complecsi, macronutrienţi polimerici care îndeamnă pancreasul să producă insulină, un hormon ce favorizează disponibilitatea triptofanului. Carbohidraţii complecşi sunt conţinuţi în principal în cereale şi derivaţi, cartofi şi castane;

Alimentele care conţin tiamină (vitamina B1, conţinută în principal în cereale şi leguminoase) şi piridoxină (vitamina B6, aproape omniprezentă) drept componente esenţiale pentru biosinteza serotoninei. Vă rog să reţineţi că carbohidraţii simpli au un efect negativ asupra biodisponibilităţii piridoxinei!”, ne recomandă Gianluca Mech, scrie csid.ro

loading...

Lasă un comentariu