Alianţă PSRM-PLDM pentru modificarea Constituţiei. Anunţul făcut de Igor Dodon

Embed:

PLDM și PSRM vor modificarea articolului 78 din Constituție, astfel încât președintele țării să fie ales prin vot direct. Anunţul a fost făcută de liderul PSRM, Igor Dodon.

"PLDM a semnat împreună cu fracţiunea socialiştilor şi vin cu iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru ca preşedintele ţării să fie ales direct de popor. Această solicitare va fi depusă mâine la Curtea Constituţională. În sfârşit deputaţii din acest partid au înţeles că este dreptul cetăţenilor de a-şi alege şeful statului", a menţionat Dodon.

Liderul socialist a spus ce i-a determinat pe membrii PLDM să semneze iniţiativa.

"Trebuia să ajungă cineva la puşcărie. Cineva trebuia să fie demis pentru corupţie pentru ca în sfârşit deputaţii din acest partid să înţeleagă că trebuie să respecte dreptul cetăţenilor de a alege direct preşedintele ţării", a spus Igor Dodon.

Despre iniţiativa comună a PSRM şi PLDM şi-au exprimat opinia şi experţii: 

Analistul politic Vitalie Catană a declarat: "Curtea Constituţională urmează să dea avizul privind constituţionalitatea demersului şi presupun că Înalta Curte va da un aviz pozitiv pentru că nu este un aviz ieşit din comun. Problema este majoritatea în Parlament, mai depinde şi de modul în care va fi formulată întrebare. Problema până la urmă rămâne votul în Parlament. Va trebui văzut dacă va fi găsită majoritatea în Parlament. În primul rând aş vrea să continui pe problema propunerii PSRM şi PLDM, este un act populism, nu cred că ar trebuie formulată şi promovată în modul în care încearcă PLDM şi PSRM, problema alegerii preşedintelui nu este doar o problemă de alegere, este o problemă de construcţie. Dacă vom avea un preşedinte ca Snegur sau Lucinschi nu vom schimba nimic. PSRM şi PLDM invocă nevoia de as stârpi corupţia însă aş aminti că corupţia a început tocmai în perioada când au fost aleşi doi preşedinţi de popor. Dacă astăzi se vorbeşte de furtul secolului, atunci furtul secolului s-a făcut în interior sub doi preşedinţi.

Cred că PLDM de mult a ieşit din albia Acordului de Asociere pentru că acum nu contează nimic altceva decât să-şi salveze şeful. PLDM-ul s-a baricadat în jurul liderilor partidului şi nu în interesul gereral şi cel al oamenilor. Cred că ideea este cam în aceeaşi zona în care am expus-o anterior. Nu mai este vorba de doctrină. PLDM de mult a ieşit din acord. Dar au lucrat împotriva colegilor de alianţă, în momentul când ei au pus la cale un scenariu împotriva cu platfoma DA. Astăzi aceste lucruri au ieşit la vedere şi nu mai trebuie să căutăm explicaţii. Acţiunile lor sunt pur populiste".

Doctorul în drept constituţional, Alexandru Arseni: "Personal agreez acesta iniţiativă de modificare a Constituţiei. Eu nu văd nici un impediment să nu dea un aziv favorabil. Curtea Constituţională se conduce de Constituţie. Ei vor verifica partea formală, dacă corespunde prevederilor art 141. Practica ultimilor ani mă face foarte sceptip să vb despre posibile alianţe. Dacă este o iniţiativă pentru dreptul cetăţenilor, este un lucru bun."

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmoschescu: "Modificarea Constituţiei poate fi făcută de Parlament prin adoptarea unei legi constituţionale, care se adoptă cu o majoritate constituţională. A doua formulă este modificare Constituţiei prin referendum. Nu este nimic nou sub lună şi în practica parlamentarismului din Moldova, pentru că această problemă se discută de mulţi ani. Este absolut clar că socialiştii şi liberal demoncraţii s-au ales din nou la ideea de alegere a preşedintelui de cetăţeni. Desigur că cea mai bună variantă atunci când a fost demis Guvernul, când a fost ridicată imunitatea lui Filat s-au găsit voturile necesare. Eu sunt pentru o alianţă ad-hoc şi pentru ca articolul respectiv să fie modificat nu prin referendum, dar prin lege constituţională. Dar dacă se doreşte modificarea ca preşedintele să fie ales de popor, să facă o coaliţie ad-hoc, găsiţi aceste două treimi de voturi şi modificaţi acest articol.  Imaginea liberal-democraţilor nu poate să fie pătată, ei vin cu una şi aceeaşi cauză. Trebuie de văzut scopul pentru ce s-a făcut această coaliţie. S-a consumat acest fapt juridico-o politic care i-ar obliga acest lucru."

Doctor în drept, Alexandru Cauia: "Nu consider că modificarea Constituţiei va soluţiona cumva problemele social-economice din ţara noastră. Toţi caută nu ştiu de ce un stăpân în această ţară. Dacă încercăm să analizăm opţiunea acestor două partide: atât una cât şi cealalaltă consideră că are candidaţi destul de pregătiţi pentru ca să devină preşedinte. Cel care va deveni preşedinte va avea suficiente pârghii pentru a conduce. Noi avem nevoie de stabilitate. Modificarea articolului 78 nu garantează stabilitate. În cele din urmă, atât timp când îţi doreşti o republică parlamentară. În Republica Moldova, rezultatele sondajelor nu au nici o şansă să reflecte o situaţie clară pentru prezidenţiale."

PUBLIKA.MD menţionează că, în prezent, preşedintele ţării este ales de Parlament, prin vot secret, cu votul a cel puţin 61 de deputaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu