Alianţa PSRM-ACUM vrea să controleze politic Comisia Electorală Centrală. Decizia, CRITICATĂ DUR de jurişti

Embed:

La doar aproape o săptămână de la preluarea puterii, alianţa PSRM-ACUM vrea să controleze politic şi Comisia Electorală Centrală. Marţi, deputaţii din cele trei fracţiuni au modificat Codul Electoral, astfel încât membrii CEC să fie demişi direct de Parlament, fără o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, aşa cum era până în prezent. Decizia este criticată dur de jurişti. 

Experţii Asociaţiei "Promo-LEX" susţin că modificările aprobate privind activitatea CEC trezesc mari îngrijorări. Directorul de programe al instituţiei, Pavel Postică, susţine că independenţa membrilor CEC va fi diminuată. Postică mai spune că orice decizie legată de activitatea Comisiei Electorale Centrale nu trebuie să fie luată în baza emoţiilor şi simpatiilor politice.

"Mecanismul care există la momentul de faţă, după adoptarea proiectului de lege în lectura a doua, nu oferă practic nicio garanţie membrilor CEC de la intervenţia politicului, adică Parlamentului asupra activităţii lor. Suntem îngrijoraţi că a fost modificată această prevedere, eu sper că ea nu va fi pusă în aplicare", a menţionat Pavel Postică.

Şi fostul vicepremier în Guvernul Sturza, Alexandru Muravschi a scris pe pagina sa de Facebook despre faptul că, după modificările aprobate de alianţa PSRM- ACUM, membrii CEC vor fi controlaţi politic, ceea ce nu este admisibil.

"De acum încolo, membrii CEC devin total dependenţi politic faţă de cei pe care îi numesc, respectiv, apartenența lor politică devine un lucru absolut firesc", a precizat Muravschi.

Decizia Parlamentului nu este văzută cu ochi buni nici de fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu:

"Implicarea politicului în activitatea CEC-ului nu este prea bine, vor fi mai dependenţi, nu mai independenţi, fiindcă se vor uita în ochii celor care l-au votat."

Mai mult, acţiunile alianţei PSRM-ACUM în privinţa CEC contravin prevederilor Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat în 2012 de Comisia de la Veneţia.

Citeşte şi: Decizia deputaţilor ACUM - PSRM cu privire la demiterea membrilor CEC contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Potrivit acestui document, revocarea membrilor comisiilor electorale de către organele care i-au numit în funcţie, adică de Parlament, trebuie evitată, deoarece pune la îndoială independenţa lor.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri, unul dintre care este desemnat de către preşedintele Republicii Moldova, iar ceilalţi opt membri - de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii parlamentare şi a opoziţiei. Mandatul membrilor CEC este de cinci ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu