Alianţa PSRM-ACUM nu se grăbește să anuleze legea, prin care banii sustraşi din sistemul bancar sunt puși pe seama cetățenilor

Embed:

Alianţa PSRM-ACUM se pare că a uitat de încă o promisiune făcută cetăţenilor în campania electorală. Deputaţii PAS, PPDA și socialiştii nu se grăbesc să anuleze Legea privind emiterea obligațiunilor de stat, prin care banii acordaţi de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială şi "Unibank" s-au transformat în datorie publică. Asta deşi au spus de nenumărate ori că, imediat ce vor ajunge la guvernare, vor face acest lucru.

Anularea legii care pune pe seama cetăţenilor banii sustraşi din sistemul bancar, se numără printre principalele angajamentele ale blocului "ACUM". O astfel de promisiune a fost făcută şi de Igor Dodon, în 2016, când a devenit şeful statului.

"Vă promit că una din primele acţiuni va fi legea care a fost aprobată în baza hotărârii votată de doamna Sandu va fi anulată", a declarat președintele Igor Dodon.

După aproape trei ani, Igor Dodon spune că nu poate anula această lege şi că de vină sunt colegii de coaliție, care se opun inițiativei.

"Cu ai noștri, ăștia din coaliție, acest lucru este imposibil. Pentru că ei sunt împotrivă, dar și pentru că FMI este împotrivă. Pentru a face acest lucru posibil, este nevoie de o majoritate parlamentară, pe care noi nu o avem deocamdată", a spus Dodon.

Şi deputaţii din fracţiunea parlamentară a PSRM confirmă afirmaţiile liderului lor informal.

"Eu nu ştiu când va anula această lege. Întrebarea adresaţi-o doamnei prim-ministru. Din păcate, această lege, în acest moment, are un anumit suport atât la nivelul BNM, cât şi la nivelul FMI. Şi se bazează pe faptul că resurse la moment pentru acoperirea acestui miliard nu există", a menționat Bogdan Ţîrdea, deputat PSRM.

Deputații PAS şi PPDA recunosc faptul că nu se grăbesc să-şi îndeplinească promisiunile făcute în campania electorală.

"Nu aş putea să vă zic că degrabă sau mai degrabă sau mai puţin degrabă. Astăzi nu suntem în condiţia de a vă da exact un termen. Poate că un pic, nu aş zice că se tergiversează, dar un pic durează o perioadă", a spus Iurie Reniță, deputat PAS.

"- Asta era o promisiune a blocului ACUM.
- O să o respectăm", a zis Igor Grosu, deputat PAS.

"Asta nu ştiu. Dacă este promisiune, atunci o să fie", a declarat Octavian Ţîcu, deputat PPDA.

Conform Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, BNM a acordat credite de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale şi "Unibank", implicate în furtul din sistemul bancar, în sumă de peste 13 miliarde de lei. Ulterior, aceste instituţii financiare au fost lichidate.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, până în 15 iunie au fost recuperate 2,3 miliarde de lei din frauda bancară. Din această sumă, 1,2 miliarde de lei reprezintă active proprii ale BEM, Banca Socială şi "Unibank", iar restul banilor au fost obţinuţi din titlurile executorii.

Lasă un comentariu