Alianța PSRM-ACUM a votat pentru revenirea brokerilor. Preţurile pentru asigurările RCA și Carte Verde ar putea creşte

Embed:

Preţurile pentru asigurările auto de tip RCA și Carte Verde ar putea creşte. Deputaţii democraţi atrag atenţia că alianţa PSRM - ACUM a votat în prima şi a doua lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la asigurări.

Potrivit noilor modificări, brokerii vor putea vinde asigurări RCA și Carte Verde. Până acum, şoferii le cumpărau direct de la companiile de asigurări, fără a plăti comisioane intermediarilor. Deputatul PPDA, Igor Munteanu a motivat iniţiativa legislativă prin faptul că în urma modificărilor din 2018, au avut de suferit piaţa de asigurări şi brokerii. În context, democratul Andrian Candu a subliniat că propunerea îi va afecta acum direct pe cetăţeni, pentru că asigurările se vor scumpi.

"Să treacă o săptămână, două, trei sau până în toamnă cum spuneţi dumneavoastră şi o să întrebăm cetăţenii cât de fericiţi sunt ei pentru modificările pe care le faceţi astăzi. Partidul Democrat nu va susţine o astfel de modificare a legii. Prin aceste modificări pe care le propuneţi astăzi, se va reveni la un preţ mai mare al RCA", a declarat Andrian Candu, deputat PDM.

"Să nu exagerăm."

Deputatul partidului "ŞOR", Marina Tauber, a insistat să obţină un răspuns dacă preţurile la asigurările auto RCA vor creşte.

"Întrebarea mea este dacă o analiză specială a fost efectuată în acest sens şi cum va afecta iniţiativa aceasta legislativă preţurile de piaţa respectivă?", a zis Marina Tauber, deputat partidul "ŞOR".

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu a precizat că va veni cu o analiză mai amplă în următoarea perioadă.

"O analiză de impact profund cred că o vom face în următoarele luni de zile pentru ca să ştim exact cine are de pierdut ca urmare a unor tarife exagerate. De exemplu, la cartea verde, în Republica Moldova se plăteşte mai mult ca în Polonia", a declarat Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, deputat PPDA.

Din 1 februarie Comisia Naţională a Pieţei Financiare a interzis brokerilor să mai perceapă comisioane din vânzarea asigurărilor auto, ceea ce a dus la ieftinirea lor cu 15 la sută.

Totuşi, de la 1 iulie, în urma solicitărilor operatorilor companiilor de asigurări, care se plâng că valoarea despăgubirilor creşte iar ei înregistrează pierderi, şoferii plătesc mai mulţi bani pentru asigurările auto de tip RCA şi Cartea Verde. Preţul acestora a crescut cu opt la sută, iar asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a ajuns să coste 704 lei.

În ţară sunt 14 companii care eliberează asigurări de tip RCA, iar zece dintre ele emit şi asigurări de tip Carte Verde. De vânzarea acestora se ocupă 62 de brokeri şi peste 100 de agenţi de asigurare.

Lasă un comentariu