"Alianţa nu a depolitizat SIS-ul, CNA-ul şi CNI-ul şi va plăti pentru aceasta la următoarele alegeri"

Embed:

Analiştii politici consideră că deputaţii Alianţei de guvernare n-au reuşit depolitizarea SIS-ului, Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate, ai căror şefi au fost votaţi, joi, în Parlament. Subiectul a fost discutat la emisiunea Fabrika.

Invitaţii jurnalistei Natalia Morari s-au declarat convinşi că Mihai Balan, Viorel Chetraru şi Anatolie Donciu au fost numiţi în funcţii în baza criteriilor politice.

"Figurile acestea sunt figuri de compromis, inclusiv şi rezultatul unor partajări de sfere de influenţe în interiorul Alianţei", a declarat analistul politic Anatol Ţăranu.

"Persoanele acestea sunt înaintate de fapt de partide, pentru că şeful SIS-ului lucra consilier prezidenţial la domnul Ghimpu. Socrul său este mebru PL. Îl vedem la mai multe mitinguri. Tot socrii săi vedem că sunt decoraţi de acelaşi preşedinte Tmofti. Despre ce depolitizare noi vorbim. Acelaşi lucru vedem şi la CNI", a menţionat analistul politic Bogdan Ţârdea.

Unii experţi susţin că deputaţii AIE n-au reuşit depolitizarea acestor trei instituţii.

"Când vor veni în următoarea campanie electorală fiecare va merge cu partidul lor. În concepţia lor fiecare va purta răspundere pentru numirile şi pentru ce au partajat", a spus analistul politic Igor Boţan.

Următoarele alegeri parlamentare, în Republica Moldova, urmează să se desfăşoare la sfârşitul anului 2014. Joi, deputaţii l-au numit în fruntea Serviciului de Informaţii şi Securitate pe Mihai Balan, la şefia Centrului Naţional Anticorupţie pe Viorel Chetraru, iar preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate a fost ales Anatolie Donciu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu