ALIANȚA KOZAK, UN NOU ACORD. ACUM-PSRM a semnat o nouă înțelegere politică

Embed:

Alianța Kozak a semnat un nou acord, care are 15 pagini şi a fost făcut public de către socialistul Ion Ceban. Curios este că pe acest document nu şi-a pus semnătura liderul PPDA, Andrei Năstase, în schimb, printre semnatari sunt primele persoane în stat: preşedintele Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi şi premierul Maia Sandu.

Potrivit reprezentanţilor formaţiunilor PSRM, PAS şi PPDA, Acordul prevede că majoritatea parlamentară va oferi Guvernului susţinerea necesară pentru implementarea reformelor. În document sunt incluse mai multe acţiuni pe diferite domenii, cum ar fi justiţie, economie, politică externă sau educaţie.

La capitolul politică externă, în acord este menţionat că alianţa va normaliza relaţiile politice şi economice cu Federaţia Rusă şi va demilitariza regiunea transnistreană. Coaliţia de guvernare îşi mai propune să indexeze de două ori pe an pensia şi să modifice Legea privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar.

"După mai multe săptămâni de negocieri şi discuţii pe alocuri aprige, s-a ajuns la acest compromis care este reprezentat de această înţelegere politică tranzitorie dintre fracţiunile parlamentare celor trei partide. Avem aici un amplu program de reforme convenit de toate cele trei fracţiuni parlamentare pentru a asigura liniştea cetăţenilor", a menţionat Mihai Popşoi, deputat PAS.

"Am mers strict pe reforme în diferite domenii. Pentru Platforma Demnitate şi Adevăr, foarte importante domenii, reforme justiţiei care este foarte detaliat descrisă aici, dar şi nişte angajamente în economie, cum ar fi protejarea producătorului autohton", a declarat Alexandru Slusari, deputat PPDA.

Partidele s-au înţeles şi cum vor acţiona în campania electorală pentru locale. Fiecare formaţiune va propune candidaţii lor. Iar în turul doi, coaliția de guvernare nu va susține candidații care după părarea lor sunt compromiși.

"Nu va exista atac la persoană, ne vom concentra pe probleme comunităţilor. Şi ceea ce este poate mai important, că în turul doi al alegerilor locale pentru funcţiile de primar de localităţi nu vor fi susţinuţi de către reprezentanţii prezenţi aici acele candidaturi care au avut cumva la regimul oligarhic, nemijlocit şi alte partide care eventual sunt compromise", a declarat Ion Ceban,  deputat PSRM.

Prima înțelegere politică temporară dintre PSRM şi blocul ACUM a fost încheiată la începutul lunii iunie. Singurul deputat care nu a semnat acest proiect este deputatul PPDA, Octavian Țîcu, care a menţionat că aprofundarea colaborării cu PSRM este una nocivă pentru blocul ACUM. Ulterior, el l-a etichetat pe președintele Dodon drept "cadavru politic". Un nou acord urma să fie semnat în luna august, de preşedintele Igor Dodon, PSRM şi blocul ACUM, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Liderul PAS, Maia Sandu, a condiţionat semnarea acestui document cu demisia fostului deputat socialist Vladimir Ţurcan de la şefia Curţii Constituţionale. Totodată, Sandu a sugerat anterior că îşi doreşte un parteneriat cu socialiştii pentru un termen de cel mult un an.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu