Alianţa Kozak ACUM - PSRM a votat pentru demiterea lui Harunjen. Decizia finală o va lua Igor Dodon

Embed:

După aproape patru ani au ajuns la concluzia că Eduard Harunjen nu a întrunit toate condiţiile pentru a fi numit în funcția de procuror general. Vorbim despre deputaţii alianţei Kozak PSRM-ACUM, care au aprobat, astăzi, cu 56 de voturi, un proiect de hotărâre în acest sens. Astfel, acesta reprezintă primul pas pentru demiterea procurorului general. O decizie finală urmează să o ia preşedintele ţării, Igor Dodon.

Deputaţii alianţei PSRM-ACUM nu au venit în Parlament cu probe concludente privind demiterea procurorului general. La baza acestei intenţii stă o declaraţie politică a legislativului din 8 iunie, prin care deputaţii din noua majoritate parlamentară au constatat caracterul captiv al statului. Totodată, coaliţia Kozak invocă pretextul că procurorul general Eduard Harunjen a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor şi a participat la şedinţele acestei structuri, înainte de a fi numit în funcţie.

"Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.", a declarat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS

Eduard Harunjen ne-a declarat, la telefon, că nu a fost membru al CSP şi nu a participat la vreo şedinţă a acestei structuri, înainte de a ocupa fotoliul de procuror general.

Şi deputatul PDM Vladimir Cebotari a menţionat că Eduard Harunjen nu a deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, făcând referire la o hotărâre a Curţii Constituţionale.

Mai exact, în 2016, în urma unei sesizări a unui deputat al PLDM, magistraţii Curţii au constatat că din moment ce funcția de procuror general a devenit vacantă, procurorul general interimar, care pe atunci era Eduard Harunjen, nu a participat la nicio ședință a Consiliului Superior al Procurorilor în calitate de membru al acestuia, ci doar în calitate de candidat pentru funcţia de procuror general.

În aceste condiţii, potrivit lui Vladimir Cebotari, intenţia deputaţilor din alianţa PSRM-ACUM de a-l demite pe Harunjen reprezintă o încălcare crasă a mai multor legi, inclusiv a Constituţiei, fapt ce va afecta grav încrederea oamenilor în Justiţie.

"Nu poate să fie vorba ca președintele să ia vreo decizie de demitere sau de încetare a relațiilor de muncă, cu procurorul general, pe motive că așa-i cer deputații din Parlament. Pentru că Constituția spune clar că solicitarea poate să vină doar de la Consiliul Superior al Procurorilor.", a spus VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM 

Iar deputatul Igor Vremea a menţionat că experţii internaţionali, inclusiv cei ai Consiliului Europei, nu au avut obiecţii privind desfăşurarea, în 2016, a concursului pentru funcţia de procuror general.

IGOR VREMEA, deputat PDM: "În baza analizelor făcute de experții Consiliului Europei, în acest raport de conformitate este salutat faptul cum a fost desfășurat concursul de selectare a procurorului general în Republica Moldova conform noii Legi a procuraturii. Puneți în capul mesei legea și nu ambițiile sau deranjările de ordin personal."

SERGIU SÎRBU, deputat PDM: "Așa și spuneți: vrem să-l demitem şi punct! Nu mai încercați să îmbrăcați într-o formă juridică corectă. Facem apel la comunitatea internațională și la corpul diplomatic. Ajutați, vă rog, actuala guvernare să revină pe făgașul legalității și statului de drept. De ce vă mai complicați, dragi colegi? Puneți-ne la perete pe toți și ordonați executarea noastră fără judecată!"

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a parcurs mai multe etape privind decapitarea Procuraturii Generale. În 11 iunie, socialiştii şi deputaţii blocului "ACUM" au votat, în prima lectură, modificări şi completări a Legii cu privire la Procuratură. Printre principalele prevederi ale acestui document se numără schimbarea procedurii de alegere a procurorului general și demitere a acestuia. Mai exact, concursul pentru alegerea procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de către o comisie independentă.

Proiectul de lege mai prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor de la 12 la 19, unii dintre aceştia fiind numiţi, pe criterii politice, de Guvern şi Parlament. Recent, Grupul de State contra Corupției (GRECO), comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi lupta împotriva acestui fenomen, s-a arătat îngrijorat de lipsa de transparenţă şi dinamica procedurii de aprobare a modificărilor a Legii cu privire la Procuratură de către majoritatea parlamentară PSRM-ACUM.

 

 

 

 

 

CITEŞTE ŞI: Alianța ACUM-PSRM s-a convocat în plen pentru a demite Procurorul General. Sîrbu: De ce atâta grabă, trebuie să respectăm legea

Lasă un comentariu