Alianţa Kozac ACUM-PSRM a mimat un "concurs" la funcţia de procuror general interimar. O singură candidatură, pusă în discuţii

Propunerea candidaturii Procurorului General interimar, Dumitru Robu, urmează a fi discutată, astăzi, la şedinţa Comisiei juridice pentru numiri și imunități a Parlamentului. Despre aceasta a anunţat președintele comisiei, Sergiu Litvinenco.

Întrebat dacă Parlamentul a renunțat la concursul pentru funcţia de procuror general interimar anunţat pe 27 iulie, Litvinenco a declarat pentru Publika TV că nu a fost niciun concurs.

"Comisia a decis că Dumitru Robu este cea mai bună candidadtură pentru această funcţie. Legea nici nu prevede concurs pentru numirea unui procuror interimar", a declarat Sergiu Litvinenco.

Totuşi, sâmbătă, printr-un comunicat de presă Parlamentrul invita persoanele interesate să-și depună dosarele pentru această funcție.

Citeşte şi: Transparența în stil ACUM-PSRM. Parlamentul anunță sâmbătă că luni e data limită pentru depunerea dosarelor pentru funcția de Procuror General interimar

Pe dealtă parte iată ce spune legea cu privire la numirea unui procuror general interimar, modificările au fost publicate în Monitorul Oficial din 23 iulie:

"În cazul în care intervine vacanţa funcţiei de Procuror General, Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a Procurorului General prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.

Prevederile art. 17 alin. (1) se aplică în mod corespunzător. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea privind desemnarea Procurorului General interimar se convoacă în maximum 3 zile de la intervenirea vacanței funcției. Președintele Republicii
Moldova poate respinge candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General interimar în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia.

(22) În cazul în care candidatura se respinge sau Consiliul Superior al Procurorilor nu propune în termenul prevăzut la alin. (21) candidatura Procurorului General interimar, Procurorul General interimar se desemnează prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova la propunerea Parlamentului Republicii Moldova, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Prevederile art. 17 alin. (1) se aplică în mod corespunzător. Parlamentul propune candidatura
Procurorului General interimar în maximum 3 zile de la respingerea candidaturii de către Președintele Republicii Moldova sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura".

PUBLIKA.MD aminteşte că modul în care a fost organizat concursul pentru funcţia de procuror general interimar a fost criticat de mai mulţi experţi şi politicieni. Asta pentru că anunţul a fost plasat pe site-ul Parlamentului sâmbătă dimineaţa, iar cei interesaţi au avut la dispoziţie doar două zile de weekend şi ziua de luni pentru a depune dosarul la comisia juridică, numiri şi imunități a Legislativului.

Dumitru Robu și-a început cariera de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova, din 8 iulie 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

El a fost avansat, în martie 2018, când instrumenta dosarul împotriva lui Dorin Chirtoacă, la funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficial principal, în urma unui concurs organizat de Consiliul superior al Procurorilor (CSP).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu