Alexandru Tănase: Se vrea instaurarea controlului asupra CC prin intermediul procurorilor aflaţi la cheremul politicienilor

Embed:

Judecătorii Curţii Constituţionale ar putea fi puşi la cheremul procurorilor, fapt inadmisibil pentru un stat de drept. În acest fel comentează fostul preşedinte al Curţii, Alexandru Tănase, intenţia procurorului general de a vedea dacă procurorii pot cerceta penal magistraţii Curţii Constituţionale, atât în timpul exercitării mandatului, cât şi după expirarea lui. 

Autorităţile trebuie să se decidă într-un fel încotro merg ei. Ce vor să facă ei?! Vor să facă un stat poliţienesc sau vor să construiască un stat de drept".

Tănase afirmă că în acest fel se vrea instaurarea controlului asupra Curţii Constiutuţionale prin intermediul procurorilor aflaţi la cheremul unor politicieni.

Reacţia lui Alexandru Tănase vine după sesizarea adresată Curţii Constituţionale, în care
procurorul general interimar, Dumitru Robu, îi întreabă chiar pe cei care ar putea deveni vulnerabili în faţa procurilor, dacă pot fi pedepsiţi pentru pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri pronunţate.

"Hotărârile Curţii Constituţionale nu pot fi verificate de nimeni, nu există o instanţă ierarhic superioară, care ar constata că o hotărâre sau alta a Curţii Constituţionale este ilegală. Şi atunci dacă noi am admite ideea că procurorul este aceea persoană, care poate decide asupra legalităţii sau ilegalităţii unei hotărâri a Curţii Constituţionale, asta ar însemna că de fapt Curtea Constituţională urmează a fi pusă sub controlul procuraturii, ceea ce este inadmisibil", a declarat Alexandru Tănase, fost şef al CC.  

Tănase a amintit că ideea de a trage la răspundere magistraţii Curţii Constituţionale a fost criticată anterior atât de sociatea civilă, cât şi de Comisia de la Veneţia.

Solicitat de postul nostru de televiziune, procurorul interimar general, Dumitru Robu, a declarat că se abţine de la comentarii atât timp cât magistraţii Curţii nu au prezentat interpretarea la sesizarea lui.

Lasă un comentariu