Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul: Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

PSRM duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste, precizează reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, scrie deschide.md.

"Chiar în perioada când am fost președintele Curții, eu am cerut opinia Comisiei de la Veneția privind Legea simbolicii comuniste care era intrată în vigoare și am obținut acel aviz. La fel, unele modificări la Codul Electoral, ce țin de pragul de reprezentare, au fost examinate după votarea în prima lectură. Totuși, preferabil e să fie înainte, pentru a evita niște situații mai delicate", a menționat Alexandru Tănase.

Întrebat dacă PSRM ar putea, în acest context, să accepte propunerea Maiei Sandu, fostul președinte al CCM a declarat că în acest caz, problema ar fi de o altă natură.

"Din moment ce această angajare de răspundere va ajunge să fie text de lege, Maia Sandu va fi obligată se desemneze candidații și eu nu văd un temei legal ca să nu desemnezi candidații în timp ce deții interimatul funcției. Cel mai potrivit este ca în asemenea situații să se clarifice cât de legal și cât de constituțional sunt aceste inițiative și mai apoi să purceadă la drum, dar în condiții de criză lucrurile nu întotdeauna merg pe scenariile bune", a punctat Tănase.

PUBLIKA.MD aminteşte că socialiştii au respins propunerea Maiei Sandu şi spun că nu-şi vor retrage moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că "Comisia de la Veneția nu examinează și nu avizează legi care au intrat în vigoare".

Citeşte şi: PSRM: Singura soluţie, Maia Sandu să-și retragă proiectul

Amintim că şefa Executivului a cerut fracţiunii PSRM să-şi retragă moţiunea de cenzură, iar în schimb, a promis că nu va propune CSP candidaţi la funcţia de procuror general, până când proiectul de lege pentru care şi-a asumat răspunderea nu va fi avizat de Comisia de la Veneţia. Propunerea a fost făcută de Maia Sandu în cadrul unui breafing de presă.

Citeşte şi: Premierul Maia Sandu propune o nouă soluţie pentru depăşirea crizei politice (VIDEO)

 

loading...

Lasă un comentariu