Alexandru Solcan: Cei care și-au declarat lupta cu oligarhia, din păcate, sunt aliați şi dependenți de structuri oligarhice

Embed:

Cei care şi-au declarat lupta cu oligarhia sunt, la rândul lor, dependenţi de structuri oligarhice. Asta a declarat politologul Alexandru Solcan, la emisiunea EuroDicţionar, de la Publika TV, în contextul discuţiilor privind imposibilitatea creării unei majorităţi parlamentare, după scrutinul din 24 februarie. Potrivit lui Solcan, negocierile au ajuns în impas pentru că cei din Blocul "ACUM" au pus accent pe o alianţă cu PSRM, însă socialiştii au înţeles că o colaborare cu formaţiunile binomului Sandu-Năstase le ştirbeşte imaginea în faţa alegătorilor lor.

"Persoanele care se află în opoziție, gestionate din umbră, exprimând interesele unor alți oligarhi care ar vrea să revină la putere. Probabil, factorul acesta face imposibil ca să se unească, să se așeze la o masă de negocieri. Chiar și acei care și-au declarat lupta cu oligarhia, din păcate, sunt aliați şi dependenți de structuri oligarhice", a declarat Alexandru Solcan, decan FRIŞPA.

"Dacă e să privim sincer la ce se întâmplă în acest moment în Republica Moldova, în spatele tuturor forțelor politice care au intrat în Parlament, în urma ultimului scrutin, cumva se vede imaginea oligarhiei, o oligarhie care în permanență este conotată negativ, deși, pe de altă parte, într-o societate prosperă economic, ar fi în continuare total nefiresc să mai culpabilizezi bogăția. E un soi de capcană tristă în care a căzut electoratul Republica Moldova?", a menționat Cristian Tabără, realizator EuroDicţionar.

"Avem foarte mult populism, foarte multă nemulțumire. Negocierile au ajuns în impas fiindcă cei de la Blocul ACUM au pus accent pe o alianță cu PSRM. PSRM s-a dovedit a fi mai atent. Și socialiștii înțeleg că asta îi descalifică în fața propriului electorat, în alianţă cu Blocul "ACUM".", a declarat Alexandru Solcan, decan FRIŞPA.

Politologul Alexandru Solcan mai spune că, deşi, în campania electorală, cei din Blocul binomului PAS-PPDA s-au declarat pro-europeni, în anumite momente importante pentru Republica Moldova, au dat un răspuns evaziv când au fost întrebaţi în ce direcţie se îndreaptă Republica Moldova.

"Voiau să acapareze și electoratul pro-estic și cel pro-vestic. La întrebarea: „ ce să facem cu integrarea, votăm sau nu sintagma de integrare europeană în Constituție?”, răspunsul lor a fost că: „Nu votăm”, lucru pe care nu poți să-l explici nimănui. Permiteți-mi să consider Blocul "ACUM" mai puțin european, prin fapte, nu prin vorbe, decât Partidul Democrat", a mai spus Alexandru Solcan, decan FRIŞPA.

Maia Sandu şi Andrei Năstase au anunţat, de mai multe ori, că sunt gata de discuţii cu socialiştii, însă doar pachetul binomului, nu şi formarea unei coaliții de guvernare cu PSRM. Imediat după scrutinul din 24 februarie, reprezentanţii PAS şi PPDA au fost invitaţi la discuţii şi negocieri atât de către socialişti, cât şi de democraţi. Toate invitaţiile au fost însă respinse cu excepţia celei din 11 aprilie când s-au întâlnit cu PSRM, iar discuţiile s-au soldat cu eşec.

Pe aceeaşi temă