Alexandru Slusari cere REVOCAREA din funcţie a doi viceguvernatori BNM

Embed:

Viceguvernatorii Băncii Naţionale, Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, riscă să rămână fără fotolii. Alianţa ACUM-PSRM a solicitat preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, iniţierea procedurii de revocare a celor doi din funcţie. Anunţul a fost făcut de deputatul PPDA, Alexandru Slusari, de la tribuna Legislativului. Slusari şi-a motivat cererea prin faptul că cei doi viceguvernatori nu ar fi întreprins nicio acţiune atunci când Banca de Economii, Banca Socială şi "Unibank" erau devalizate.

Cei vizaţi au reacţionat printr-un comunicat pentru presă emis de Banca Naţională. Ei neagă acuzaţiile care li se aduc şi se arată nemulţumiţi că nici măcar nu le-a fost solicitată opinia în acest caz. 

Citeşte şi: Reacția viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu: Am fost invitat la comisie după ce raportul a fost aprobat și publicat

Deputaţii majorităţii parlamentare i-au etichetat pe Ion Sturzu și Aureliu Cincilei drept vinovaţi de implicare în frauda bancară, în baza informaţiilor pe care au reuşit să le obţină în cadrul Comisiei de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, fără să-i cheme la audieri pe cei doi vizaţi.

"De ce să îi întrebăm pe dânşii dacă noi aveam deja informaţia că toată conducerea ştia că din bancă se fură şi domnul Sturzu apropo, în cadrul dezbaterilor, în cadrul audierilor a confirmat acest lucru. Ce să-l mai întrebăm pe dânsul? Domnul Sturzu a fost chemat la audieri nu de atâta că noi am vrut să elucidăm ceva lucruri care noi nu am ştiut", a menţionat Alexandru Slusari, deputat PPDA.

De cealaltă parte, BNM a emis un comunicat de presă în care precizează că atât Ion Sturzu cât şi Areliu Cincilei nu au fost invitați la audieri pentru a li se adresa întrebări și a li se oferi posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele deținute la acest subiect. De asemenea, nu le-a fost comunicată nicio acuzaţie, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM i-a prezentat toate materialele solicitate.

Totodată, în comunicat se mai precizează că Ion Sturzu a fost invitat la comisia de profil, doar după ce deputaţii au elaborat raportul final. Mai mult, potrivit comunicatului, atât Sturzu cât şi Aureliu Cincilei au fost numiți în funcție în data de 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank era deja una extrem de gravă. Şi democraţii consideră că scopul deputaţilor PSRM-ACUM nu a fost de fapt să elucideze frauda bancară. Potrivit lui Sergiu Sîrbu, s-a dorit denigrarea opoziţiei şi lustruirea imaginii celor care cu adevărat au participat la furtul din sistemul bancar.

"Intenționat această comisie a avut un scop bine determinat din start de a falsifica realitatea care s-a întâmplat, de a scoate basma curată pe așa-numiții Filat, Platon. Scopul raportului a fost să fie curățită imaginea lui Filat şi lui Platon", a punctat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Solicitat să comenteze acuzaţiile democratului, preşedintele Comisiei de anchetă privind elucidarea fraudei bancare, deputatul PPDA, Alexandru Slusari nu a răspuns la telefon.

Citeşte şi: BNM: Sturzu şi Cincilei au fost responsabili de domeniul supravegherii bancare într-o altă perioadă decât cea indicată în raportul Comisiei de anchetă (DOC)

 

loading...

Lasă un comentariu