Alexandru Machedon, susţinătorul PPDA şi PAS, îl atacă pe eurodeputatul Andi Cristea. Ce răspuns a primit

Unul dintre susţinătorii politicii promovate de PAS şi PPDA, Alexandru Machedon, l-a atacat, într-o postare pe Facebook, pe europarlamentarul Andi Cristea. Machedon i-a reproșat faptul că, deși s-au înțeles să se vadă, întâlnirea nu a mai avut loc, scrie zugo.md.

Machedon îl acuză pe Cristea că nu i-ar păsa de Moldova și cetățenii acesteia, asta în condițiile în care, ieri, eurodeputatul a ținut un discurs în Parlamentul European, în care a cerut consolidarea eforturilor pentru dezvoltarea Moldovei.

CITEŞTE ŞI: Andi Cristea: Dacă suspendăm finanțarea şi reevaluăm Acordul de Asociere, Moldova se va scufunda în apele tulburi ale vecinătății estice

"Domnule europarlamentar, de ce luni când ne-am întâlnit la Bruxelles, în holul parlamentului, mi-ați promis că în 2 zile neaparat vom discuta problemele existente în RM, inclusiv cazurile de intimidare a opoziției, de violare a drepturilor omului, cazul lui Alexei Alexeev, dar în ziua de miercuri ați refuzat întrevederea? Rușine, dle Andi Cristea, când veniți în Moldova, nu vă duceți la Cricova și Nobil, dar discutați cu cetățeni simpli, profesori, medici, pensionari, antreprenori, jurnaliști, mass-media, ong-uri ... și atunci cred că veți fi mai informat despre "progresele" actualei guvernări pro-europene", a notat Machedon.

La scurt timp, eurodeputatul român a venit cu un răspuns. Andi Cristea a spus că întâlnirea cerută de Machedon prin intermediul Fundaţiei Open Dialog, care aparţine a oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, nu au avut loc deoarece reprezentanţii acesteia au declinat propunerea de a avea o întrevedere cu asistentul său. 

CITEŞTE ŞI: Investigaţie: Oligarhul care luptă pentru eliberarea lui Platon din puşcărie, face lobby pentru Sandu şi Năstase

"Răspunsul este simplu - din cauza programului nu am reușit să mă întâlnesc cu dvs. Însă, pentru corecta informare ar trebui să mentionați faptul că reprezentanții Open Dialogue Foundation au declinat propunerea de a avea o întrevedere cu asistentul meu. Dacă nu sunteți la curent, verificați cu doamna Gaffurini. Vă reamintesc că ne-am întâlnit la Bruxelles la Parlamentul European în data de 3 mai, erați împreună cu Maia Sandu și Andrei Năstase, Ana Ursachi, Natalia Morari și reprezentanții Open Dialogue Foundation. (...) Sunteți un tânăr de perspectivă, însă nu aveți încă exercițiul dialogului și al cooperării, așa mi-aș explica cuvintele pe care mi le-ați adresat. Nu am motive să îmi fie rușine și tot pentru corecta informare, nu am fost niciodată la Nobil, la Cricova am fost o singură dată în 2014 la o cină oficială împreună cu o delegație a Parlamentului European", i-a răspuns europarlamentarul Andi Cristea.

PUBLIKA.MD aminteşte că mai multe vizite în Uniunea Europeană ale liderilor PAS şi PPDA, dar şi ale susţinătorilor acestora, sunt finanţate de oligarhul controversat din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov.

Potrivit unei investigații a publicației britanice Financial Times, acesta este într-o legătură strânsă cu penalul fugar Renato Usatîi şi raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon.

Ablyazov și-a aruncat vizorul spre Moldova în 2009, atunci când au început problemele lui cu justiția din Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie și Rusia, deoarece era implicat în schema de spălare a banilor "Laundromat".

Potrivit investigaţiei, în acest an, a fost creată Fundația Open Dialog de ucraineanca Ludmila Kozlovska, finanțată de Ablyazov. Jurnaliștii britanici scriu că aceștia s-au cunoscut în 2004 în timpul revoluției oranj din Ucraina, finanțată de oligarhul kazah.

Pe lângă activitatea de lobby, organizația se ocupă și cu avocatura pentru deținuții politici. Astfel, fundația încearcă să-i prezinte drept victime ale răfuielilor politice pe Veaceslav Platon, dar și pe liderul formațiunii politice Partidul Nostru, Renato Usatîi, de altfel prieteni buni cu Mukhtar Ablyazov.

Potrivit Financial Times, printre așa-numitele victime ale guvernării de la Chișinău apărate de Fundația Open Dialog este liderul mișcării extremiste Antifa, Grigore Petrenco.

În investigaţie se mai spun că în ultimul timp, călătoriile lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu la instituțiile europene, cum ar fi Parlamentul European și Consiliul Europei, sunt sponsorizate de organizația finanțată de Ablyazov, unde sunt promovate interesele celor doi lideri de opoziție.

Acum jumătate de an, presa a scris că Mukhtar Ablyazov s-a aflat timp de trei ani în arest preventiv în Franța, fiind acuzat că a fraudat o bancă din țara sa cu peste șase miliarde de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu