Alexandru Jizdan, despre cazurile de trafic de carne vie şi fenomenul exploatării oamenilor prin muncă

Embed:

Cazurile de trafic de carne vie sunt din ce în ce mai puține. Informația a fost prezentată de ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul conferinţei de lansare a Campaniei naționale "Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane". Pe de altă parte se amplifică fenomenul exploatării oamenilor prin muncă.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că, <> de la începutul acestui an, au fost depistate 94 de cazuri de trafic de fiinţe umane, cifra fiind mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor 2015 și 2014. <> Oficialul a explicat, însă, că traficul de persoane are mai multe forme, iar cel care se face cu scopul exploatării prin muncă a luat amploare.

"Pe parcursul anului curent se manifestă o tendinţă descendentă a infracţiunilor de trafic de fiinţe umane, comparativ cu perioada analogică a anilor precedenţi. Pe parcursul ultimilor ani urmărim o creştere a traficului de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă forţată", a declarat Jizdan.

Reprezentanţii instituțiilor responsabile susțin că se atestă o descreștere și în cazul traficului de copii. Totuşi, ei atenţionează că au apărut noi metode de racolare a minorilor prin intermediul chaturilor online.

"Numărul infracţiunillor şi copiilor depistaţi cu destinaţii în afara Republicii Moldova este în descreştere din an în an. În perioada acestui an au fost depistaţi doi copii care au fost traficaţi în exteriorul ţării şi ambele cazuri sunt istorice", a spus șeful-adjunct al Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, Iurie Podarilov.

Viceministrul Muncii, Viorica Dumbăveanu, a declarat că, pe parcursul anului, a fost oferită asistenţă pentru 17 persoane, victime ale traficului de fiinţe umane: "Fenomenul traficului de fiinţe umane de fiecare dată este într-o mobilitate şi într-o schimbare continuă.Nu în toate situaţiile doar numai campaniile de informare sunt suficiente pentru prevenirea acestui fenomen"

Datele oficiale arată că ţările unde ajung cele mai multe persoane traficate din Moldova sunt Rusia, Grecia, Italia și Germania. Totuşi, apar şi destinaţii noi, precum Qatar, Cambogia sau Kuweit. În săptămâna de prevenire a traficului de fiinţe umane vor avea loc peste 100 de activităţi educativ-informative, desfășurate pe întreg teritoriul țării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu