Alexandru Jizdan a participat la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

Astăzi sunt marcați 26 de ani de la Lupta sângeroasă de la Tighina, considerată cea mai tragică etapă a războiului din 1992. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a participat la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în războiul de pe Nistru în satul Varnița, Anenii Noi.

La acest miting de comemorare a mai participat, consilierul Primului ministru, Gheorghe Bălan, consilierul Ion Corobceanu, primarul satului Varnița, angajații Inspectoratului de Poliție Bender, contingentul militar al Forțelor de Menținere a Păcii, instituțiile bugetare din localitate, veteranii de război ș.a.

Astfel, ministrul Alexandru Jizdan care participă pentru prima dată la acest eveniment, organizat anual, la 19 iunie în satul Varnița a transmis un mesaj veteranilor care au luptat pentru independența Republicii Moldova, menționând despre faptul că nimeni mai bine decât ei, nu va putea promova pacea, deoarece au văzul războiul cu proprii ochi.

“În anul 1992 războiul ne-a găsit diferit, eu aveam 17 ani și alte planuri de viitor. Nimeni nu se aștepta la un conflict atât de sângeros, dar iată că această tragedie a națiunii noastre a schimbat istoria Republicii Moldova, și din păcate a luat vieți omenești. Cei din Varnița au simțit probabil mult mai dur această luptă, pentru că se întâmpla chiar aici. Suntem obligați să cinstim memoria celor care au luptat pentru țară și să vă sprijinim pe Dumneavoastră, veterani, văduve, copii”, a adăugat ministrul.

Pentru curajul, bărbăția și sacrificiul de care au dat dovadă în perioada conflictului armat, veteranii de război au fost menționați cu distincția MAI, Crucea Pentru Merit de gradul 1 și 2, cadouri din partea Asociației veteranilor și pensionarilor MAI, iar veteranii invalizi și văduvele au primit ajutor financiar din partea Primăriei. Mitingul s-a încheiat cu depunerea jerbelor de flori la Capela Memorială și mormintele celor decedați.

Menționăm că în timpul luptelor care au început la 19 iunie 1992 când sediul Poliției a fost atacat de militarii ruși, 11 bărbați din satul Varnița și-au pierdut viața. Ministerul Afacerilor Interne are peste 100 de veterani din Varnița și Bender,  care au participat la acest conflict armat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu