Alexandr Stoianoglo este candidatul ales de CSP pentru funcţia de Procuror General

Embed:

Zvonurile din presă s-au confirmat. Alexandr Stoianoglo, cel despre care se spunea că ar fi favorit, e propus pentru funcția de procuror general de Consiliul Superior al Procurorilor. Decizia a fost luată după proba interviului. Candidatura acestuia va fi transmisă spre aprobare preşedintelui ţării, Igor Dodon. Şefa CSP, Angela Motuzoc, a evitat să spună criteriile de selectare a lui Stoianoglo.

"Fiecare din membrii Consiliului superior al procurorilor a evaluat rezultatele care au fost în cadrul interviului. Este secretul deliberării care a fost modalitate de evaluare şi punctajul oferit", a menţionat Angela Motuzoc,  preşedinte CSP.

Alexandr Stoianoglo nu a făcut declaraţii pentru presă după anunţul CSP, dar a vorbit după proba interviului. Întrebat cum comentează zvonurile potrivit cărora el ar fi favorit al cursei pentru funcţia de procuror-şef, Stoianoglo a evitat un răspuns clar.

"Favoritul se schimbă în fiecare zi, săptămână trecută presa a scris despre favoritul domnul Soltan, azi am auzit de la dumneavostră că eu sunt favorit. Eu pot să vă spun că eu nu am nicio apartenenţă politică, sunt o persoană independentă", a subliniat Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo este jurist şi politician. El a fost procuror al Chişinăului şi adjunct al procurorului general. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2009–2010 și 2010–2014, ales pe listele Partidului Democrat din Moldova. A mai candidat independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia de două ori, în 2006 şi în 2015.

Pe locul doi după punctajul acumulat la ultima probă, cea a interviului susţinut în faţa comisiei de la CSP, s-a clasat Vladislav Gribincea. Al treilea este Veaceslav Soltan, iar ultimul, Oleg Crâşmaru. 

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul l-a desemnat procuror general interimar pe Dumitru Robu, iar candidatura acestuia a fost acceptată de preşedintele Igor Dodon. Fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia.

PUBLIKA.MD precizează că în urma concursului pentru funcţia de Procuror General, care a fost organizat de Ministerul Justiţiei, au fost aleşi patru candidaţi. Este vorb despre ofiţerul CNA, Crîșmaru Oleg, procurorii Veaceslav Soltan şi Alexandr Stoianoglo, dar şi avocatul Vladislav Gribincea. Dosarele acestora au fost expediate spre examinare CSP. 

CITEŞTE ŞI: Interesele şi averile celor patru candidaţi la şefia Procuraturii Generale (DOC)

Potrivit regulamentului, câştigătorul concursului va fi propus spre aprobare şefului statului. Dacă preşedintele ţării Igor Dodon va refuza candidatura lui Alexandr Stoianoglo, CSP va restitui lista aspiranţilor Comisiei Speciale a Ministerului Justiţiei.

Comisia poate să prezinte aceeaşi listă sau poate să o modifice şi să includă persoane din rândul celor, care au depus dosarele la concurs. Ulterior, CSP va organiza din nou cele două probe: examinarea dosarelor şi interviul.

În cazul în care şefului statului îi va fi propus repetat acelaşi candidat, el va emite în termen de cinci zile decretul privind numirea persoanei la funcţia de Procuror General. 

loading...

Lasă un comentariu