ALERTĂ! Rabie în satul Drăgănești. O femeie a fost mușcată de un jder bolnav

Embed:

O femeie din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, a fost muşcată de un jder, bolnav de rabie. Incidentul a avut loc acum zece zile, în timp ce femeia a mers în coteţ să ia ouăle.

Aceasta s-a adresat imediat medicilor şi este acum sub supraveghere. Faptul că animalul este bolnav a fost confirmat de analizele de laborator făcute de specialiştii de la Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor. 

Ana Ţutenco povesteşte că s-a dus într-o zi să ia ouăle din coteţ. Pentru că înăuntru este întuneric, nu a observat animalul.

"Iată aici, în acest loc. Acum deja nici nu mai bag mâna, mă uit doar aşa de departe. Dar atunci am băgat mâna aşa şi am văzut că este ceva şi încă l-am împins puţin ca să iau ouăle, iar el m-a înhăţat de mână", a spus victima Ana Țuțenco.

Femeia spune că deşi i-a fost frică, a reuşit totuşi să prindă animalul şi să-l omoare.

"El nu era aşa lucios, se vedea, asta şi m-o pus în gardă. Animalul sănătos se vede imediat care este, dar el avea blana nu aşa lucioasă, se vedea că era bolnav", a mai adăugat victima.

Femeia a ştiut că primul lucru pe care trebuie să-l facă imediat după ce a fost muşcată este să se spele pe mâini cu săpun şi să se adreseze cât mai curând la medic. Acum femeia face un tratament pentru a nu se îmbolnăvi de rabie.

Oamenii din sat sunt îngrijoraţi de cele întâmplate şi cred că de vină ar fi vulpile, care nu sunt vânate la timp şi dau des năvală în localitate, iar de la ele se îmbolnăvesc şi alte animale.

" Da, vulpi sunt foarte multe, chiar şi prin sat intră la oameni prin ogradă. Cel mai des la vulpi se întâlneşte boala asta, ele încep a turba şi acţionează la lume."

" Apoi bolile cine le aduce dacă nu animalele, mai ales că nu se luptă nimeni cu dânsele. Trebuiesc împuşcate şi rărite, dar ele sunt o grămadă. Tre să încui noapte tot, că ele dau năvală şi îţi omoară toate animalele. "

Reprezentanţii Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor spun că acesta este primul caz de rabie înregistrat în Sângerei în ultimii doi ani. Anterior, se înregistrau câte trei sau patru cazuri anual.

"Ei au intervenit prompt, la faţa locului în sat au fost vaccinate 72 de animale din ograda domnei Ana, dar şi în mahalua din jur au fost vaccinatele animalele receptive la boala rabiei", a spus  şeful Siguranţa Alimentelor Sîngerei, Valeriu Golban.

Un alt caz de rabie a fost înregistrat zilele trecute şi în satul Trinca din raionul Edineţ. Acolo un câine a decedat în circumstanţe suspecte, iar probele de laborator au arătat că animalul era bolnav.

Stăpânii sunt supuşi tratamentului profilactic. Rabia sau turbarea este o boală care afectează creierul şi măduva spinării. Ea se poate transmite de la animale la om prin muşcătură. Dacă nu este depistată la timp, această maladie duce la decesul persoanei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu