Alertă medicală! Numărul cazurilor de Ebola confirmate în Republica Democrată Congo a ajuns la 14

Numărul cazurilor de Ebola confirmate în Republica Democrată Congo a ajuns la 14 după ce Ministerul Sănătăţii din această ţară a anunţat joi 11 noi îmbolnăviri de febră hemoragică şi încă un deces asociat epidemiei care afectează nord-vestul ţării, scrie agerpres.ro.

Ministerul Sănătăţii din Republica Democrată Congo a anunţat, printr-un comunicat emis joi, că cele mai recente unsprezece cazuri de Ebola confirmate şi un deces asociat au fost înregistrate în oraşul Bikoro din Provincia Equateur unde a fost declarată oficial epidemia la 8 mai.

Cel mai recent deces este asociat epidemiologic cu un alt caz de deces confirmat ca urmare a febrei hemoragice. Un alt caz înregistrat joi în Wangata a fost considerat suspect.

Numărul total al cazurilor de Ebola a ajuns în prezent la 45, dintre acestea 10 fiind cazuri suspecte, 21 probabile şi 14 confirmate.

Ministrul Sănătăţii, Oly Ilunga, a declarat că dintre cele 25 de decese înregistrate până în prezent doar unul a fost confirmat ca urmare a epidemiei de Ebola, adăugând că niciun alt membru al personalului medical nu a mai fost contaminat.

Miercuri, ministrul Sănătăţii a declarat că odată cu această confirmare a noului caz, Republica Democrată Congo intră într-o ''nouă fază a epidemiei de Ebola'' care afectează în prezent trei zone printre care se numără una urbană, respectiv oraşul Mbandaka unde trăiesc circa un milion de locuitori.

Miercuri, autorităţile din Republica Democrată Congo au primit peste 4.000 de doze de vaccin experimental trimise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar un alt transport este aşteptat în curând. Prioritate în campania de vaccinare o are personalul medical, precizează sursa citată.

Vaccinul trebuie depozitat la o temperatură cuprinsă între -60 şi -80 grade C, însă condiţiile de furnizare a energiei electrice în Congo sunt nesigure.

Cea mai recentă epidemie de Ebola din Republica Democrată Congo datează din 2017. Controlată cu rapiditate, aceasta a provocat decesul a patru persoane, potrivit datelor oficiale.

Vinerea trecută, OMS a indicat că se pregăteşte de ''cel mai grav scenariu''.

Febra hemoragică Ebola provine de la un virus care se răspândeşte prin contact fizic cu fluide corporale infectate. Oamenii de ştiinţă cred că agentul patogen este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu