ALERTĂ la Şoldăneşti: 14 oameni, inclusiv minori, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză

Embed:

Patru focare de tuberculoză au fost înregistrate, într-o singură săptămână, în raionul Şoldăneşti. Potrivit Centrului raional de Sănătate Publică, în total, 14 oameni, inclusiv şase minori, au simptome de ar TBC. La cinci dintre ei boala a fost confirmată de analizele medicale.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică Şoldăneşti spun că noile cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în satele Alcedar, Şipca şi Dobruşa. Ce-a mai gravă situaţie este la Alcedar, unde patru oameni au fost diagnosticaţi cu TBC.

"Avem depistate două focare de tuberculoză infeltrativă, activă. S-au depistat patru cazuri de tuberculoză, doi feciori, soţiile lor. Copiii au fost examinaţi dar tuberculoză nu s-a depistat", a declarat un medic de la Centrul de Sănătate Alcedar.

Unul dintre bolnavii diagnosticaţi cu tuberculoză a apelat la medic atunci când i s-a părut că a răcit:

''Am o simplă tusă, nu mă durea nimic. Iar în urma controlului mi-au depistat o pată pe plămânul stâng''.

Oamenii din Alcedar sunt îngrijoraţi de această situaţie:

''Dacă este aşa caz în sat trebuie să fie un semn de alarmă. Îmi este frică pentru copii, pentru familie''.

''Cândva veneau prin sat autobuzele acestea speciale cu floregrafia şi îi obliga pe oameni să treacă controlul, acum nimeni nu-şi bate capul de oameni''.

Specialiştii îndeamnă oamenii să fie mai prudenţi.

''Trebuie să urmeze întru totul sfaturile medicului curativist. Să ventileze casa. Să urmeze cu stricteţe igiena persoanală. Dacă au animale domestice să vadă care este starea lor. La oricare bănuială să se adreseze medicului veterinar, deoarece tuberculoza o putem căpăta şi de la bovine'', a specificat şeful Centrului de Sănătate Publică Şoldăneşti, Vadim Grosu.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică de la începutul acestui an în raionul Şoldăneşti au fost înregistrate 30 de cazuri noi de tuberculoză.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu