ALERTĂ la Floreşti! Au fost depistate nouă cazuri de infecţii cu HEPATITA A LA COPII

Embed:

Nouă copii sunt internaţi în Secţia boli infecţioase a Spitalului raional Floreşti cu hepatită virală de tip A. Minorii, cu vârste cuprinse între cinci şi 14 ani, sunt originari din satele Caşunca şi Prodăneşti.

Datele preliminare ale Centrului de Sănătate Publică din Floreşti arată că aceşti copiii au contractat maladia de la alţi bolnavi. 

Această femeie spune că nepoata sa, în vârstă de opt ani, a ajuns la spital cu dureri abdominale:

"A venit de la şcoală şi îi era rău. Am venit la spital şi ne tratează. Nu ştiu de la ce a luat. Se spune că e gălbeneală, dar nu ştim de la ce. O durea burta şi greţuri avea şi a vomitat."

Medicii susţin că starea de sănătate a pacienţilor se ameliorează.

"Starea copiilor, la moment, e de gravitate medie. Copiii primesc tratamentul respectiv. Aproximatv până la o săptămână o să mai primească tratament", a declarat medicul pediatru Valentina Foca.

Părinţii copiilor internaţi presupun că virusul hepatic s-a transmis prin alimente sau apă.

Directorul gimnaziului din Caşunca exclude, însă, că elevii s-ar fi îmbolnăvit la şcoală.

"În fiecare clasă de elevi există câte o butelie de apă potabilă de unde elevii sunt asiguraţi cu apă potabilă pe parcursul zilei. Activităţile în grup le-am stopat pentru a preveni să fie ceilalţi infectaţi", a declarat directorul gimanziului din Caşunca, Rosalina Dohocheru. 

La rândul lor, responsabilii Centrului de Sănătate Publică spun că maladia a fost contractată de la bolnavi din afara localităţii.

"În proba de apă lipsesc viruşii. Rezultatele sunt negative, dar necătând la asta s-au făcut măsuri de dezinfecţie a surselor de apă peste tot, la Caşunca şi la Prodăneşti", a menţionat medicul epidimiolog, Tamara Sandu. 

Totodată, Centrul de Sănătate Publică a dispus vaccinarea localnicilor celor două sate, dar şi a celor din vecinătate.

Hepatita virală A este o boală infecțioasă care afectează ficatul. Maladia mai este numită "boala mâinilor murdare".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu