Aleksandr Lukaşenco: Orice discuţie despre o eventuală unire între Belarus şi Federaţia Rusă este inutilă

Orice discuţie despre o eventuală unire între Belarus şi Federaţia Rusă este inutilă, a declarat preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, în cadrul unei şedinţe a executivului de la Minsk.

El a adăugat că refuzul Moscovei de a oferi compensaţii pentru modificările fiscale în domeniul petrolier ar putea deteriora relaţiile bilaterale.

"Nici nu poate fi vorba despre unire. Eu şi cu preşedintele Rusiei am stabilit univoc şi unanim că nu există un astfel de subiect pe ordinea de zi", a declarat preşedintele Belarusului.

Lukaşenko a amintit că Belarus şi Rusia au semnat un acord privind crearea unei uniuni, cu o constituție și monedă unică. Atunci însă, Rusia a făcut pasul înapoi.

"În ceea ce priveşte problemele noastre economice legate de manevra fiscală din Federaţia Rusă, nu s-a discutat deloc despre suspendarea compensaţiilor. Dacă Rusia va alege o astfel de cale și pierderea singurului său aliat în direcția vestică, este alegerea lor", a mai adăugat liderul de la Minsk.

În perioada 2019 - 2024, Federaţia Rusă va scădea treptat taxele pe exportul de petrol și va creşte impozitele pe producţie. Asta va face ca preţul petrolului cumpărat de Belarus să crească, iar profitul din vânzarea produselor petroliere exportate de Minsk va dispărea. Belarus a estimat că pierderile sale vor fi de 11 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu