Alegerile prezidenţiale din 16 decembrie NECONSTITUŢIONALE. Şeful statului nu va fi ales pe 15 ianuarie

Embed:

Alegerile prezidenţiale din 16 decembrie au fost declarate neconstituţionale. Decizia a fost anunţată acum câteva minute de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

"Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale Hotărârea Parlamentului nr. 266 din 23 decembrie 2011 cu privire la rezultatele alegerilor ordinare pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova şi Hotărârea Parlamentului nr. 287 din 28 decembrie 2011 privind stabilirea datei alegerilor repetate a Preşedintelui Republicii Moldova. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova".

În urma acestei decizii, procedura alegerii şefului statului va fi începută de la zero. Astfel, turul doi al alegerilor prezidenţiale din 15 ianuarie 2012 nu va mai avea loc.

Curtea Constituţională a examinat astăzi, 12 ianuarie, sesizarea deputatului neafiliat Mihai Godea privind scrutinul prezidenţial din 16 decembrie. Godea crede că s-a încălcat principiul votului secret al deputaţilor, prevăzut în lege, priv arătarea buletinelor de vot la ieşirea din cabină.

Amintim că, în cadrul alegerilor preşedintelui din 16 decembrie 2011, la cererea lui Marian Lupu, candidatul de atunci al AIE pentru fotoliul de preşedinte, cei mai mulţi deputaţi care au participat la votare şi-au arătat opţiunea de vot înainte de a strecura buletinul în urnă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu