Alegerile locale 2019: Fără condiții adecvate pentru persoanele cu nevoi speciale și minoritățile etnice

Alegerile locale generale din 20 octombrie nu-s prietenoase persoanelor cu nevoi speciale şi minorităţilor etnice.

La această concluzie au ajuns reprezentanţii mai multor organizații nonguvernamentale care au prezentat un raport în acest sens, cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit studiului, doar un procent din numărul secțiilor de votare din ţară asigură accesul infrastructural al persoanelor cu dizabilități. De asemenea, experţii au menţionat că nici un concurent electoral nu a solicitat tipărirea buletinelor de vot în limbajul Braille.

Raportul arată că numărul persoanelor cu nevoi speciale, care s-au avântat în competiţia electorală este redus. Doar 11 persoane s-au înscris în această luptă, dintr-un număr de peste 170 de mii de persoane cu dizabilități care există în Republica Moldova. O persoană s-a înregistrat în cursa pentru primar, iar alte zece, la funcțiile de consilieri.

În raport se mai arată că din 250 de mii de romi din întreaga ţară, doar 50 de persoane candidează la funcțiile de consilieri locali. Raportul „Cât de inclusive sunt alegerile locale generale din 20 octombrie 2019” a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Piligrim Demo și Tarna Rom, finanțat de UE și cofinanțat de Suedia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu