Alegerile din Olanda,lupta dintre liberalul Mark Rutte şi extremistul de dreapta Geert Wilders

Olandezii se vor prezenta miercuri la vot pentru a alege noua componenţă a Camerei Reprezentanţilor, Camera inferioară a Parlamentului. Practic, ei trebuie să opteze între continuarea parcursului european sau părăsirea Uniunii Europene, la pachet cu închiderea graniţelor pentru imigranţi şi măsuri împotriva musulmanilor relatează digi24.ro.

Alegerile din Olanda sunt urmărite cu mare atenție deoarece, spun analiștii politici, reprezintă un fel de prefață pentru supersezonul electoral care urmează. În primăvară sunt alegeri prezidențiale în Franța, unde reprezentanta partidului de extremă dreapta Marine Le Pen este cotată cu șanse de a intra cel puțin în turul doi al scrutinului, iar în Germania vor avea loc, în toamnă, alegeri legislative. Și în Germania mișcările naționaliste au început să ia amploare. Astfel, se schimbă curentul de opinie într-o treime din populația Uniunii Europene, iar din acest motiv toți ochii sunt acum pe Țara Lalelelor. 

După Brexit, vocea tot mai puternică a partidului condus de extremistul de dreapta Geert Wilders, provoacă îngrijorare. Acum o săptămână partidul lui Geert Wilders  ar fi câştigat 29 de mandate dintre cele 150 ale Parlamentului de la Haga. Acum mai are şanse doar la 25, potrivit unui sondaj dat publicității duminică. Nu doar că popularitatea sa este în declin, dar s-a evaporat şi diferenţa confortabilă pe care o avea în faţa actualului premier, Mark Rutte.

Partidul său este aşteptat să obţină cel mult 24 de mandate. În acest ritm, spun statisticienii, până la alegerile de miercurea viitoare, ordinea primilor candidaţi s-ar putea inversa. De vină pentru acest regres, spun analiştii consultaţi de Bloomberg, ar fi Donald Trump a cărui victorie în Statele Unite a impulsionat electoratul antisistem din Europa, dar a cărui platformă politică odată implimentată a stârnit haos în ţară. Totuşi, avântul obţinut de populistul olandez care promovează idei anti-islam, anti-Uniunea Europeană şi anti-imigraţie a fost suficient să stârnească preocupare pe culoarele puterii.

Într-o ultimă confruntare electorală, luni seară, liderii partidelor care conduc în sondaje, Mark Rutte şi Geert Wilders au vorbit foarte mult despre Nexit, adică ieşirea Olandei din Uniunea Europeană. Amândoi liderii s-au străduit să fie cât mai convingători, pentru că, apreciau analiştii olandezi, această confruntare putea influenţa voturile nehotărâţilor, al căror procent este imens - cel puţin 40%.

Mark Rutte, premierul în exercţiu şi preşedintele Partidului Popular Liberal-Democrat (VVD) a spus că va face totul pentru a-l împiedica pe liderul populist să formeze guvernul şi să-şi pună în aplicare promisiunea de a face referendum pentru ieşirea din UE. El a declarat că vrea să pună capăt populismului dăunător.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu