Alegerile din Catalonia: Cine a câştigat scrutinul potrivit datelor exit-poll

Embed:

Locuitorii regiunii autonome Catalonia din Spania au votat pentru independenţă. Potrivit exit-pollurilor, coaliţia "Împreună pentru Da" a obţinut 62 de mandate, la care se adaugă 10 obţinute de cealaltă formaţiune proseparatistă, "Candidatura Unităţii Populare".

Astfel, cele două partide adună împreună peste numărul de 68 de mandate, necesar pentru constituirea unei majorităţi absolute.

Liderii celor două formaţiuni separatiste au anunţat că vor declara independenţa Cataloniei în termen de 18 luni.

"Avem mult de lucru şi nu ne vom relaxa. Avem un mandat democratic şi ştim ce trebuie să facem mai departe. Noi ştim că am câştigat", a spus președintele regiunii autonome Catalonia, Artur Mas.


Între timp, Guvernul de la Madrid, condus de Mariano Rajoy, a descris planurile de independenţă ale Cataloniei drept "o prostie".

Rajoy susţine că pierderea Cataloniei ar afecta întreaga Spanie. De aceea, decizia de separare a acestei regiuni trebuie luată de către locuitorii întregii ţări.

Şi Uniunea Europeană a ameninţat că independenţa regiunii va duce, în mod expres, la ieşirea ei din blocul comunitar. Mai mult, eventuala separare a Cataloniei pune probleme similare şi în cadrul NATO, Spania fiind un membru strategic al Alianţei Nord-Atlantice.

Prezenţa la vot la acest scrutin a fost de aproximativ 63 la sută, cea mai înaltă din ultimii 30 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu